Yüksek yağlı diyetle beslenen annelerden doğan yenidoğan beynindeki inflamazom aktivasyonunun incelenmesi
Investigation of inflammasome activation in neonatal brain born to HİGH-FAT dieted dams
  1. Tez No: 775605
  2. Yazar: FATMA SILA SOY HALAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER CANKURT, DOÇ. DR. SERAP CİLAKER MIÇILI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroinflamasyon, mikroglia, NLRP3, yenidoğan, hipokampüs, prefrontal korteks, Neuroinflammation, microglia, NLRP3, newborn, hippocampus, prefrontal cortex
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç : Vücutta farklı inflamatuar yolaklar inflamasyonu tetiklemektedir. Bunlardan biri de NLRP3 inflamazom aktivasyonudur.Yüksek yağlı diyet ile beslenmenin sonucu olarak farklı dokularda NLRP3 inflamazomunun aktive olduğu gösterilmekle birlikte ; annenin gebelikte ve emzirme sürecinde yüksek yağlı diyetle beslenmesinin yavrunun beyninde NLRP3 inflamazom aktivasyonunu tetikleyip tetiklemediği bilinmemektedir. Çalışmamızda farklı yağ asidi kompozisyonuna sahip yüksek yağlı diyet ile beslenen dişi farelerden doğan yavru fare beyinlerindeki NLRP3 inflamazom aktivasyonunu göstermeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamız 5 gruptan oluşmaktadır. Anneler katımdan 3 hafta öncesine kadar kendi yem grupları ile beslenmiştir. 2 gruptaki dişi fareler standart kontrol yemi ile; diğer 3 gruptaki dişi fareler ise diyetten gelen enerjinin %50 sinin yağdan geldiği yüksek yağlı diyet ile beslenmiştir. Kontrol diyeti ile beslenen annelerden doğan bir grup fare yavrusuna ise pozitif kontrol amacı ile PN4.-6. günlerde NLRP3 inflamazom aktivasyonu yaptığı bilinen LPS enjeksiyonu yapılmıştır. Her grup için C57BL/6 türü 4 adet dişi fare olmak üzere toplamda 20 adet dişi fare ve bu annelerden doğan her grup için PN7. günde 7 adet, PN28. günde 7 olmak üzere toplamda 70 fare yavrusu ile çalışılmıştır. Bulgular: Sakrifiye edilen yavru fare beyinleri değerlendirildiğinde LPS enjeksiyonu yapılan gruptaki yavru farelerde 7. ve 28. günde hem hipokampüs hem de prefrontal korteks nöron yoğunluğunun azaldığı; NLRP3 inflamazom aktivasyonunun oluştuğu görüldü. Hem PN7 hem de PN28 de ise nöron yoğunluğu özellikle DYA-YYD grubunda etkleniyor gibi görünmektedir. PN7 de yüksek yağlı diyet gruplarında prefrontal kortekste NLRP3 aktivasyonu belirgin değilken; mikroglial aktivasyon belirgindi. Öte yandan PN7 de hipokampüste yine özellikle DYA-YYD grubu için NLRP3 inflamazom aktivasyonu belirgindi. PN28 için ise hem DYA-YYD hem de O6/O3:20/1-YYD gruplarında hem prefrontal kortekste hem de hipokampüste NLRP3 inflamazom aktivasyonu ve mikroglial aktivasyon belirgindi. O6/O3:2/1-YYD grubundaki yüksek Omega3 seviyesinin inflamazom aktivasyonunu geriletici etkisi görüldü. Sonuç : Annenin gebelik ve laktasyon sürecinde yüksek yağlı diyet ile beslenmesi, beyinde mikroglia ve NLRP3 inflamazom aktivasyonuna neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim : Different inflammatory pathways in the body trigger inflammation. One of them is the activation of NLRP3 inflammasome. Although it has been shown that NLRP3 inflammasome is activated in different tissues as a result of feeding with a high-fat diet; it is not known whether feeding the dam with a high-fat diet during pregnancy and lactation triggers NLRP3 inflammasome activation in the offspring's brain. In our study, we aimed to demonstrate the activation of NLRP3 inflammasome in offsprings' brains born from mice fed a high-fat diet with different fatty acid composition. Method: Our study consists of 5 groups. Dams were fed with their own feed groups until 3 weeks before mating. Female mice in 2 groups were fed with standard control chow; female mice in the other 3 groups were fed a high-fat diet in which 50% of the energy from the diet came from fat. A group of mouse pups born from dams fed a control diet were injected with LPS, which is known to activate NLRP3 inflammasome on days PN4-6, as a positive control. For each group, a total of 20 female mice, including 4 females of the C57BL/6 type, and for each group born from these dams, a total of 70 mouse pups were studied, 7 on PN7 day and 7 on PN28 day. Results: When the sacrified pups brains were evaluated, it was found that both hippocampus and prefrontal cortex neuron density decreased in the pups in the LPS injection group on the 7th and 28th days; NLRP3 inflammasome activation was observed. In both PN7 and PN28, neuron density seems to be affected especially in the SFA-HFD group. In PN7, while NLRP3 activation in the prefrontal cortex was not significant in high-fat diet groups; microglial activation was evident. On the other hand, NLRP3 inflammasome activation was evident in the hippocampus in PN7, especially for the SFA-HFD group. For PN28, NLRP3 inflammasome activation and microglial activation were evident in both the prefrontal cortex and hippocampus in both the SFA-HFD and O6/O3:20/1-HFD groups. The high Omega-3 level in the O6/O3:2/1-HFD group had a decreasing effect on inflammasome activation. Conclusion : Feeding dams with a high-fat diet during pregnancy and lactation causes microglial and NLRP3 inflammasome activation in the brain.