القواعد الأصولية والفقهية وتطبيقاتها من خلال كتاب فتح الرحمن في شرح زبد ابن رسلان (قسم العبادات) جمعاً ودراسة
Usül kaidelerinden feri meselelerin tahrici -Fethu'r-Rahman örneği-
  1. Tez No: 775625
  2. Yazar: SAADEDDIN ALAHMAD ALDHEFEERY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh Usulü, Deliller-Hükümler, Tearuz, Kaideler, Lafzın Delaleti, fundamentals of jurisprudence, evidence and rulings, Contradictions, rules, semantics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Alimler, tarihte ve günümüzde pek çok meselede ihtilaf etmişlerdir. Bu durum onların gerek teorik gerekse de pratik olarak istinbat kaidelerinde ihtilaf etmelerinden kaynaklanmaktadır. Zaten İslam Hukuku kitapları, meselelerin kolay anlaşılması için fıkhî kaidelere, istinbat yollarını açıklamak için de aslî kaidelere sık sık atıfta bulunurlar. Hemen hemen bütün Fıkıh kitaplarında herhangi bir fer'î meselenin hükmü beyan edildiğinde, meselenin hangi kaidenin altına girdiği de ifade edilir. Usul kaidelerinin bazıları deliller, hükümler, tearuz ve tercih ile ilgiliyken diğer bazıları da lafzın delaleti, müftî ve müsteftî hakkındadır. Her delilin bir medlûlu/sonucu olması gerektiği gibi bir hükmü de olmalıdır. Bazen zahirde bir tearuz görünebilir fakat bunun yeri müctehidlerin zihinleridir. Remlî'nin Fethu'r-Rahman Şerhu Zubdi İbn Ruslan adlı eserinde miras bıraktığı kaideler hususunda, ele alınan risalenin büyük bir payı vardır. Bu çalışmada, kaideler usul bablarına göre sıralanarak dört bölüme ayrılmıştır: fıkhî kaideler, deliller-hükümler, lafzın delaleti ve tearuz-tercih. Bilimsel ve akademik araştırma kurallarına riayet edilen bu çalışmada, tümevarımcı bir şekilde kaideler detaylı bir şekilde incelenerek kaidelerin lügavî ve ıstılahî manaları açıklanmış, varsa alimlerin o konudaki ihtilafları belirtilmiş ve furu'-ı fıkıh ile kaide arasındaki ilişki ve etkileşim ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Scientists have differed, ancient and modern, and there are reasons For their differences, and one of these reasons is their difference in rules Deduction in view and practice has filled the books of jurisprudence Islamic jurisprudence and original rules something Much control of issues in the first and a statement of methods Deduction in the second, so say that you find books only an illusion They warn that this branch is due to that rule or that it is He took that rule and the rules of assets, including what was in The section on evidence and rulings, including in the section on conflict And weighting, including in the section semantics of words, including in The door of the mufti and the questioner, so each evidence must be meaningful And he must rule, and there may be a contradiction on the surface This is resolved in the minds of the diligent people and for this message Better luck than the rules deposited by Imam Ramli In Fath al-Rahman, explained by Zabad Ibn Raslan, so the researcher took it These rules are arranged under each of the sections Fundamentals This letter is divided into four chapters rules Jurisprudence, evidence and rulings, and semantics And conflict and weighting, without a breach of brevity or Boring length taking into account the scientific research controls And the academic is following the research model Inductive Investigating rules in this book Indicating the meaning of this rule linguistically and idiomatically and what follows So from the report of this rule and the disagreement between scholars that He then found a relationship and influence between the jurisprudential branch and the rule.