Türkiye-Birleşik Krallık ticari ilişkileri: Brexit öncesi ve sonrası
Turkey-United Kingdom commercial relations: Before and after Brexit
- Tez No: 775655
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR SUNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Brexit, Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları, Uluslararası Ticaret, Türkiye - Birleşik Krallık Ticari İlişkileri, Brexit, Customs Union, Free Trade Agreements, International Trade, Turkey - UK Trade Relations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin en önem verdiği ticaret ortaklarından olan ve ayrıca dış ticaret fazlası verdiği bir ülke olan Birleşik Krallık ile ticari ilişkilerini Brexit öncesi ve sonrası şeklinde ayırarak anlatmayı amaçlamıştır. Konunun anlaşılabilmesi için öncelikle, genel olarak ekonomik bütünleşme safhalarına, kısaca Avrupa Birliği (AB) tarihine, Birleşik Krallık - AB ilişkilerine ve Brexit sürecine değinilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin ve Birleşik Krallık'ın güncel Serbest Ticaret Anlaşma(STA)larından da bahsedilmiştir. Çalışma iki ülkenin hizmet ticareti ilişkilerini de kapsamaktadır. Çalışmada grafikler eşliğinde Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ihracat, ithalat ve dış ticaret verileri incelenmiştir. Brexit sonrası ve öncesi iki ülkenin ticaret verileri karşılaştırılırken STA'sının imzalandığı yıl olan 2021 yılı ile henüz Covid-19'un başlamadığı ve Brexit'in gerçekleşmediği yıl olan 2019 yılı baz alınmıştır. Veriler incelendiğinde 2019 yılından 2021 yılına gelindiğinde Türkiye'den Birleşik Krallık'a olan ihracatta çoğu sektörde artış olduğu ve Türkiye'den Birleşik Krallık'a toplam ihracatta da %21 civarında artış yaşanmıştır. Aynı zamanda Brexit'ten sonra, 2021 yılında Türkiye'nin Birleşik Krallık'a olan dış ticaret fazlası önceki yıllarla karşılaştırıldığında en yüksek seviyeye ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explain the commercial relations with the United Kingdom, which is one of the most important trade partners of Turkiye and also a country that has a foreign trade surplus, by separating it as pre and post Brexit.In order to understand the subject, first of all, the stages of economic integration, briefly the history of the European Union, the United Kingdom - European Union relations and the Brexit process are mentioned. In addition, the current Free Trade Agreements of Turkiye and the United Kingdom are also mentioned. The study also covers the service trade relations of the two countries. In the study, export, import and foreign trade data between Turkiye and the United Kingdom were examined with graphics. When comparing the trade data of the two countries after and before Brexit, 2021, the year when the Free Trade Agreement was signed, and 2019, the year in which Covid-19 did not start yet and Brexit did not occur, were taken as a basis. When the data is examined, from 2019 to 2021, it was observed that there was an increase in exports from Turkiye to the United Kingdom in most sectors and there was an increase of around 21% in total exports from Turkiye to the United Kingdom. At the same time, After Brexit, Turkiye's foreign trade surplus with the United Kingdom in 2021 reached the highest level compared to previous years.