Bilgisayar ağlarında dağıtık yönlendirme algoritmaları
Distributed routing algorithms on computer networks
  1. Tez No: 77569
  2. Yazar: AKİLE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYHAN ERCİYES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenli ağlar, düzensiz ağlar, hata toleransı, hiperküp, çizge, bütünlük, bağlantılılık iv, Regular networks, irregular networks, fault toler ance, hypercube, graph, integrity, connectivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR AĞLARINDA DAĞITIK YÖNLENDİRME ALGORİTMALARI ŞAHİN, Akile Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kayhan Erciyeş Temmuz 1998 Bu tez çalışmasında üç farklı konuda, düzenli ve düzensiz ağlarda hata toleranslı yönlendirme algoritmaları üzerinde çalışılmıştır. Birinci bölümde düzensiz ağlarda orijinal ağ kümelere bölünerek yönlendirme kararlarının paralel olarak elde edilmesi ve zamandan kazanılması amaçlanmıştır. Eri seviyede dağıtık yönlendirme protokolü uygulandı. ikinci bölümde bir ağda hata toleransı sağlayabilmek için ağın bütünlüğü korunarak kümelere ayırma işlemi geliştirilmiştir. Ağ belirlenen hata aralığı dahilinde kümelere bölünmüştür. Üçüncü bölümde düzenli ağlardaki çalışma hiperküp ile gerçekleşmiştir. Küp cebirinden yararlanılarak hatalı düğümleri olan bir hiperküpde geliştirilen yönlendirme algoritması üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTED ROUTING ALGORITHMS ON COMPUTER NETWORKS ŞAHİN, Akile MSc in Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Supervisor: Doç. Dr. Kayhan Erciyeş July 1998 In this thesis, we have worked on three different subjects on regular and irregular distributed networks. We propose a two-level distributed routing protocol model for an arbitrary computer network. We show that this method has bet ter performance with respect to the calculation of all-pairs shortest paths in an arbitrary network. In order to provide fault tolerance in a network, we deloped clustering method according to its integrity. We propose an approach to determine the shortest path be tween the source and the destination nodes in a faulty hypercube. To construct this algorithm, some properties of the cube algebra are considered.