Limited ortaklıklarda haklı sebeple ortağı çıkarma
The suspension of shareholderd by just cause in limited liability companies
- Tez No: 775826
- Danışmanlar: DR. YAŞAR CAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited Ortaklık, Haklı Sebep, Haklı Sebeple Çıkarma, Ayrılma Payı, Limited Liability Company, Just Cause, Suspension by Just Cause, Partnership Buyout
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Limited ortaklıklar sermaye ortaklığı olsa dahi yapıları itibarıyla sermaye ortaklıklarından farklıdır. Bu farklılıklardan biri, ortakların ortaklık içindeki uyumu gelir. Limited ortaklıklarda kuruldukları vakit ortaklar arasında sorunların olacağı en uzak ihtimallerden biri olarak kabul edilir, çünkü ortak bir gayenin var olduğu bilinir. Ortaklar arasındaki sorun ne kadar büyürse ortaklık açısından o kadar büyük sıkıntılar olabilir. Bu yüzden bazen ortaklardan birinin veya birkaçının ortaklıktan uzaklaştırılması sorunların çözümüne olanak sağlayacaksa ortaklığın sona ermesi yerine sorun çıkaran ortakların ortaklıktan uzaklaştırılması en uygun çözüm olacaktır. Bu sebeple limited ortaklıklarda çıkma ve çıkarılma gibi imkanlar verilmiştir. Limited ortaklıklarda haklı sebeple çıkarma, ortağın ortaklıkla ilişkisinin çeşitli sebeplerle sona ermesidir. Ortaklık içinde sorun yaratan ortağın ortaklıkla ilişkisinin sona erdirilmesi ile limited ortaklığın ticaret hayatına devamı sağlanır. Ancak limited ortaklıktan ortak haklı sebeple çıkarılması için ortaklığın geçirmesi gereken belirli bir prosedür vardır. Bunun için en başta ortaklığın toplanıp ortaklık genel kurulunda ortağın çıkarılması için dava açılması kararı alması gerekir. Bu kararda ortağın çıkarılması için gereken sebeplerle beraber ayrıntılı olarak sorunlar belirtilmelidir. Daha sonra yetkili ve görevli mahkemede davanın açılması ve çıkarma kararının kesinleşmesi beklenmektedir. Hakim bu kararı alırken ortak ile ortaklık arasındaki menfaat dengesi, sorunların sebebi olan olgularını dikkate alır ve haklı bir sebeple ortağın çıkarılıp çıkarılmayacağını inceleyecektir. Çıkarma kararı alınmasından sonra ortağın ortaklıkla ilişiğinin kesilmesi sonucunda ortaklıkla arasındaki mali ve şahsi konular gündeme gelir. Çalışmamız limited ortaklık içinde olan sorunlar sebebiyle bir ortağın haklı sebeple çıkarılması ve sonuçları üzerinedir.
Özet (Çeviri)
Even though limited liability companies are known as capital company, because of their form, they have some differences from other capital companies. One of those differences is harmoy of shareholders. When one limited liability company is created, conflicts between shareholders is predicted as impossible, because shareholders have common purpose. If conflicts between shareholders is being huge problem, it would be really harmful for company and common purpose. Because of this reason, suspension of one or more than one shareholders could be the most reasonable solution when there are bigger dangers such as expiry of company. So that, right to suspension and resignation in limited liability company has given. The suspension of shareholder by just cause in limited liability companies is stopping shareholder relation with companies with many reasons. By stopping that relation, company could continue its commercial life. For the suspension of shareholder by just cause, limited liability company must follow some certain processes. For that, the general assembly must have a decision for claim of the shareholder's suspension. In this decision, the reason of suspension and problems must be pointed by general assembly. After that, company must claim the suspension in authorized and offical court and the exact result of case. When judge solves this problem, he/she must reckon on conflicts of benefit between company and shareholder, the reasons of problems and he/she investigates if shareholder must suspended by just cause or not. After decision of suspension, capital and individual problems which caused by stopping relations with shareholder and company must be solved. Our study's main purpose is the suspension of shareholder by just cause which is caused by bad relation with company and shareholder and its results.