Okul öncesi öğretmenlerinin öğrencilerin istenmeyen davranışlarına yönelik görüşleri
The views of preschool teachers' undesirable behaviors on students
  1. Tez No: 775856
  2. Yazar: KÜBRA KARA ÇAMDİBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, sınıf yönetimi, sınıf yönetimi stratejileri, istenmeyen davranışlar, preschool education, classroom management, classroom management strategies, undesirable behaviours
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin istenmeyen davranışlara yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma modellerinden biri olan olgu bilim deseninden faydalanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları Erzurum ili Horasan ilçesinde görev yapan 20 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada verileri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgiler Formu”ve okul öncesi öğretmenlerinin öğrencilerin istenmeyen davranışlarına yönelik görüşlerini incelemek amacıyla hazırlanan altı sorudan oluşan bir görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmacı görüşme esnasında görüşmeyi kayıt altına almış ve alınan cevapları bilgisayar ortamına aktarmıştır. Verilerin analizi için betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre okul öncesi öğretmenlerinin eğitim ortamında çok çeşitli istenmeyen davranışlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Davranış problemleri çeşitli ortak özelliklere sahiptir. Öğretmenlerin bu davranış problemlerine karşı olumsuz duygular hissettikleri, sınıf içindeki derse olan istek ve inançlarının düştüğü ve bu durumdan sınıf içindeki düzenin ve diğer çocukların olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Öğretmenler davranış bozukluklarına karşı en çok görmezden gelme tekniğini kullanırken en etkili buldukları yöntemin birebir konuşma yöntemi olduğuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Öğretmenler eğitim ortamında çeşitli istenmeyen davranışlarla karşılaşıyor ve bu sebeple çeşitli çözümler üretmeleri gerekiyor. Karşılaşılan davranışlar çocukların kendilerine ve çevrelerine zarar verirken bu durumdan eğitim ortamındaki diğer çocuklar, sınıf düzeni ve öğretmenler de olumsuz etkileniyor. Çözüm arayışında olan öğretmenlerin daha çok görmezden gelme tekniğini kullandıkları hâlde en etkili buldukları yöntemin birebir konuşma yöntemi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research's aim is to investigate the opinions of preschool teachers about the effectiveness of the methods against undesirable behaviours. Method: The phenomenological research design, which is one of the qualitative phenomenology, was used in this study. The participant of the research consists of 20 pre-school teachers working in Horasan district of Erzurum province. In order to collect the data in this research, an interview form consisting of six questions which are developed to examine the opinions of preschool teachers about the effectiveness of the methods used against students' undesirable behaviours and a“Personal Information Form”were applied. The researcher recorded the interview during the interview and the answers were transferred to the electronic environment. Descriptive analysis technique was used to analyse the data. Findings: According to the findings obtained in the study, it was determined that preschool teachers face a wide variety of undesirable behaviours in the educational environment. Behaviour problems have several common characteristics. It is determined that the teachers felt negative feelings towards these behavioural problems, their desire and belief in the lesson in the classroom decrease, and this situation affects the order in the classroom and other children negatively. While the teachers mostly use the ignore technique against behavioural disorders, it has been found that the method they find most effective is the one-to-one talking method. Conclusions: Teachers encounter various undesirable behaviours in the educational environment and therefore they need to produce various solutions. While the behaviours confronted not only harm the children themselves and their environment, but other children in the educational environment, classroom order and teachers are also adversely affected by this situation. It is concluded that although the teachers who seek a solution mostly use the ignore technique, they think the one-to-one talking method is the most effective method.