Okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişki
The relationship between school principals' emotional intelligence levels and communication skills
  1. Tez No: 776236
  2. Yazar: MÜGE UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, İletişim Becerileri, Okul Müdürleri, Öğretmen Algısı, Emotional Intelligence, Communication Skills, School Principals, Teacher Perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Okul müdürlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi öğretmen algılarına göre incelemeyi amaçlayan bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma, 2020–2021 Eğitim-Öğretim yılında Trabzon İli Merkez ve İlçe sınırları içinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda görev yapan 407 öğretmen katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu belirlemek için seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz (tesadüfi) örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri, üç bölümden oluşan ölçek aracılığı ile toplanmıştır. Birinci bölümde araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, ikinci bölümde Ergin (2008) tarafından yeniden uyarlanan duygusal zekâ ölçeği, üçüncü bölümde ise Şimşek (2003) tarafından oluşturulan“öğretmenlerin okul müdürlerinin iletişim becerilerine yönelik görüşleri”ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 22 paket programı çerçevesinde Shapiro-Wilk normallik testi, Spearman Korelasyon Analizi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin duygusal zeka düzeylerinin duygusal zeka alt boyutlarında kişisel beceriler düzeyine oldukça yüksek, uyumluluk, stres yönetimi ve genel ruh durumu düzeyine yüksek kişiler arası beceriler düzeyine ise orta dereceli oranda sahip oldukları, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin iletişim becerilerinin iletişim becerileri alt boyutlarında empatik düşünme ve bilgi aktarımı düzeyine oldukça yüksek, planlama ve olumlu tutumlar düzeyine yüksek, ön yargı düzeyine orta dereceli oranda sahip oldukları, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin duygusal zeka düzeyleri ile iletişim becerileri arasında genel anlamda yüksek dereceli lineer bir ilişkinin bulunduğu, okul müdürlerinin duygusal zeka düzeyleri araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özelliklerinden (cinsiyet, yaş, branş, eğitim düzeyi, mesleki kıdem, okul türü ve yönetici ile çalışma süresi) eğitim düzeyi, mesleki kıdem ve yönetici ile çalışma süresi değişkenlerine ve okul müdürlerinin iletişim becerileri düzeyleri araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özelliklerinden (cinsiyet, yaş, branş, eğitim düzeyi, mesleki kıdem, okul türü ve yönetici ile çalışma süresi) eğitim düzeyi ve yönetici ile çalışma süresi değişkenine göre anlamlı bir farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to examine the relationship between school principals' emotional intelligence levels and communication skills according to teacher perceptions, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The study was carried out with 407 teacher participants working in public schools affiliated to the Ministry of National Education within the borders of Trabzon Province Center and District in the 2020-2021 academic year. Simple random sampling method, one of the random sampling methods, was used to determine the research group. Research data were collected through a scale consisting of three parts. In the first part, the personal information form created by the researcher, in the second part, the emotional intelligence scale adapted by Ergin (2008), and in the third part, the teachers' opinions on the communication skills of school principals scale developed by Şimşek (2003) were used. Analysis of the data was carried out with Shapiro-Wilk normality test, Spearman Correlation Analysis, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis Tests within the framework of IBM SPSS 22 package program. According to the research findings, according to the opinions of the teachers, the emotional intelligence levels of the school principals in the emotional intelligence sub-dimensions are quite high, the level of adaptability, stress management and general mood is high, and the level of interpersonal skills is moderate. In the sub-dimensions of communication skills, the level of empathic thinking and knowledge transfer is quite high, the level of planning and positive attitudes is high, and the level of prejudice is moderate. It has been concluded that there is no significant difference according to the variables of the teachers' demographic characteristics (gender, age, branch, education level, professional seniority, type of school and working time with the administrator), education level and working time with the administrator.