Kamu ve özel sektörde çalışan bireylerin ücret adaletsizliği
Injustice of the individual working in the public and private sector
- Tez No: 776244
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücret, Gelir, Çalışma koşulu, kamu sektörü, özel sektör, adil ücret, Wage, ıncome, working condition, public sector, private sector, fair wage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
SARITAŞ, Melek. Kamu ve Özel Sektörde Çalışan Bireyin Ücret Adaletsizliği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2022. Kamu ve özel sektörde çalışan bireylerin temel ücret kavramları üzerinde durularak onun tarihçesi, önemi ve sektörlerde ücret'e dayalı adaletsizliğinin sorunları ile birey üzerinde bıraktığı etkiyi belirlenmiş ve ayrıca bireyin sektörlere göre ücret yapısı belirlenmiştir. Sektörler'e göre vergilendirme ve her iki sektörde de kaynak kullanımı ve sektörler arası bireylerin yönetilmesi kamu ve özel sektörler işbirlikleriyle adil bir çerçeve ücret yapısı oluşturularak bireysel açıdan bireyin en yüksek getiri sağlayan sektörden hizmet vermesi hem toplumunun hem de bireyinde yararınadır. Çalışma koşulları her sektörde farklılık göstermesi ve ücret'in çalışma koşularına göre uygun görülmemesi ülkemizde en sık görülen problemlerdendir. Bu çalışmanın temel amacı farklı çalışma koşullarında ve sektörlerde ücretin adaletsizliğini ve onun bireyler üzerinde etkisini belirlemek ve bu etkiden ücret üzerinde sektör seçimini ortaya çıkarmaktır. Sektörler ile piyasa fiyatlarındaki uyuşmazlığın bireyin sektör seçiminde seçici davrandığı görülmektedir. Araştırmanın yöntemi açıklayıcı şekilde tasarlanmış olup ve veri toplama materyali yüz yüze ve online anket yöntemidir. Yapılan araştırmada Şanlıurfa/Türkiye ili içerisinde yer alan iki kamu ve bir özel sektör hastanesi sağlık çalışan personelleri baz alınmıştır. Bulgulara göre, ülkemizde birçok sektörde çalışma koşulu ve ücret adaletsizliği görülebilmektedir ancak ülkemizde bu iki sektör modelini uygulayan kamu ile özel sektörün bir arada yaşadığı ve bir arada adil ücret yapısı çerçevesinde ülkenin ekonomisine katkıda bulunduğu da gözler önüne sergilenmektedir. Adil bir ücret yapısı oluşturmak için yeni yenilikler oluşturabilmemiz gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
By focusing on the basic wage concepts of individuals working in the public and private sectors, its history, importance and the problems of wage-based injustice in the sectors and its effect on the individual were determined, and also the wage structure of the individual according to the sectors was determined. It is for the benefit of both the society and the individual that the individual provides services from the sector that provides the highest return, by creating a fair framework wage structure with the cooperation of the public and private sectors, by taxation according to the sectors, the use of resources in both sectors and the management of individuals between sectors. One of the most common problems in our country is that the working conditions differ in each sector and the wages are not considered appropriate according to the working conditions. The main purpose of this study is to determine the wage injustice and its effect on individuals in different working conditions and sectors, and to reveal the sector selection on wages from this effect. It is seen that the discrepancy between the sectors and the market prices acted selectively in the sector selection of the individual. The method of the research is designed in an explanatory manner and the data collection material is face-to-face and online survey method. The study was based on the healthcare personnel of two public and one private sector hospitals in Sanlıurfa/Turkey. According to the findings, working conditions and wage injustice can be seen in many sectors in our country, but it is also revealed that the public and private sectors that implement these two sector models in our country live together and contribute to the country's economy within the framework of a fair wage structure. To create a fair wage structure, we need to be able to create new innovations.