Ortak çalışma alanlarında yaratıcı endüstrilerin teknolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mekansal özelliklerin araştırılması
Investigation of spatial characteristics to meet technological needs of creative industries in coworking spaces
- Tez No: 865830
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE UMUT TUĞLU KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: ortak çalışma alanı, yaratıcı endüstriler, iş birliği mekanları, teknoloji ve mekan, Crea Center Çekmeköy, shared space, co-working, creative industries, collaboration, technology and space, Crea Center Çekmeköy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
21. Yüzyılda yaratıcı endüstrilerin yükselişine bağlı olarak ortak çalışma kavramına ve ortak çalışma alanlarına gösterilen ilgi artmıştır. 2020 yılında, dünya üzerinde faaliyet gösteren 19.421 adet ortak çalışma alanı bulunurken bu sayının 2024 yılında 41.975 olması beklenmektedir (Statista, 2020). Ortak çalışma (Coworking) kavramı,“çalışan bireylerin değer üretmek adına iletişim yoluyla bilgi ve bilgeliği paylaşırken bir yerde toplandığı ve kendi tercihleri doğrultusunda iş birliği yaptığı bir çalışma biçimidir”(Uda, 2013). Bu çalışma prensibinin temel özellikleri“bireylerin niteliklerinin belirli bir iş, meslek ve kuruluşla sınırlı olmaması”ve“bu bireylerin aynı iş yerini fiziksel olarak hep birlikte kullanmasıdır”. Buna göre bu kavram, serbest çalışanların, küçük ölçekli girişimcilerin veya kuruluş üyelerinin, ayrı işlere sahip olmalarına rağmen, bir iş yerini paylaşmaları, karşılıklı iletişim kurarken koşullar altında esnek bir şekilde iş birliği yapmaları olarak da tanımlanabilir. Bu kavramın fiziksel mekanı olan ve farklı disiplinlerden kişilerin bir arada olmasına, aynı çatı altında düşünce, proje ya da ürün üretmesine imkan veren ortak çalışma alanları en çok da yaratıcı endüstrilere ev sahipliği yapmaktadır. Ortak çalışma alanlarının tasarımında, kullanıcılarının mekânsal ve donanımsal gereksinimlerine aynı anda cevap verebilme zorunluluğu önemli bir tasarım verisidir. Bu bağlamda, ortak çalışma mekanlarından kullanıcılara doğrudan ve bireysel olarak hareket etmelerini sağlayacak bazı araçlar sunması beklenmektedir. Sosyal ağlar, bilişim, web 2.0 gibi yazılımsal ve donanımsal yeni teknolojiler içerik geliştirmenin yanı sıra değer yaratmaya olan katkıyı da artırmaktadır. Araştırmalarda yaratıcı endüstriler için iş birliğinin verimliliğini ve katkılarının etkinliğini artırmak için kullanıcı ya da topluluklara teknolojik araçlar sağlamaları gerektiğine dikkat çekilmektedir (Von Hippel ve Katz, 2002). Bu bağlamda tez çalışmasının amacı, ortak çalışma alanlarında çalışan yaratıcı endüstri çalışanlarının teknolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mekansal özelliklerin araştırılmasıdır. Çalışmanın ilk bölümünde, ortak çalışma kavramı ve ortak çalışma alanlarının tanımı, gelişimi, sınıflandırması ve iç mekan düzeni ile ilgili bir literatür araştırması yapılmış; ortak çalışma alanlarında kullanıcı-mekan ilişkisi, çalışanlara verilen hizmetler, kullanıcı gereksinimleri ve iç mekan düzeni alt başlıkları ile incelenmiştir. İkinci bölümde yaratıcı endüstriler, kavram ile ilgili ön tanımlamalar ve gelişimi ile incelenerek yaratıcı endüstri çalışanlarının profili ve ortak çalışma alanında çalışma motivasyonları ile tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde, ortak çalışma alanlarında yaratıcı endüstrilerin teknolojik ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla bir literatür taraması yürütülmüş ve bu ihtiyaçlar,“ağ teknolojileri, ekipman teçhizat, dijital ve sosyal ağlar- topluluk oluşturma, malzeme ve mimari”şeklinde belirlenmiştir. Son bölümde, bu özellikleri incelemek amacıyla, Crea Center Çekmeköy ortak çalışma alanında yürütülen saha çalışması yer almaktadır. Araştırmada, mekânı kullanan yaratıcı endüstri çalışanlarının profili, teknolojik ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları karşılayacak mekansal özelliklere ilişkin veri toplamak amacıyla, saha ziyaretleri sırasında yerinde gözlem, çalışma mekanının yöneticileri ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve kullanıcı geri bildirim anketleri araç olarak kullanılmıştır. Veri toplama sürecini takiben, yerinde gözlem notları, kullanıcı anketleri, görüşme notları, sahada çekilen fotoğraflar ve proje arşiv çizimlerinden elde edilen yazılı, çizili ve görsel materyalin analizi sonucunda elde edilen“ortak çalışma alanlarında yaratıcı endüstrilerin teknolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mekansal özelliklere”ilişkin bulgular, ağ teknolojileri, ekipman teçhizat, dijital ve sosyal ağlar- topluluk oluşturma, malzeme ve mimari" başlıkları altında tartışılmıştır. Bu tez, yaratıcı endüstrilerde ortak çalışma alanlarının teknolojik ihtiyaçlarını sistematik bir şekilde analiz ederek, bu alandaki literatüre önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca, ortak çalışma alanlarının tasarımı ve işletimi için pratik öneriler sunarak, bu alanlarda karar vericilere yol gösterici olmuştur. Mayıs 2024, 129 sayfa.
Özet (Çeviri)
In the 21st Century, the rise of the creative industries has led to an increased interest in the concept of coworking and coworking spaces. In 2020, there were 19,421 co-working spaces operating around the world, while this number is expected to increase to 41,975 in 2024 (Statista, 2020). The meaning of the term coworking is“a way of working in which working individuals gather in one place and collaborate according to their own preferences while sharing knowledge and wisdom through communication to create value”(Uda, 2013). The main characteristics of this working principle are that“the qualifications of individuals are not limited to a specific job, profession or organization”and that“these individuals physically use the same workplace together”. Accordingly, this concept can also be defined as freelancers, small-scale entrepreneurs or members of organizations, despite having separate jobs, sharing a workplace, communicating with each other and cooperating flexibly under the circumstances. Co-working spaces, which are the physical place of this concept and allow people from different disciplines to come together and create ideas, projects or products under the same roof, are mostly home to the creative industries. In the design of coworking spaces, the necessity of responding to the spatial and hardware requirements of the users at the same time is an important design data. In this context, coworking spaces are expected to provide users with some tools that will enable them to act directly and individually. New software and hardware technologies such as social networking, informatics, web 2.0, etc. are increasing the contribution to value creation as well as content development. The researchs remark that technological tools should be provided to increase the efficiency of collaboration and the effectiveness of their contributions for the creative industries. (Von Hippel and Katz, 2002). In this context, the aim of this thesis is to explore the spatial features aimed at meeting the technological needs of creative industry workers in coworking spaces. The first section conducts a literature review on the concept and evolution of coworking spaces, their classification, and interior organization; examining the user-space relationship, services provided to employees, user needs, and interior layout. The second section discusses the creative industries, preliminary definitions, and their development, profiling the workers and defining their motivations in coworking environments. The third section involves a literature review to identify the technological needs of creative industries in coworking spaces, categorizing these needs as 'network technologies, equipment, digital and social networks- community building, materials, and architecture.' The final section contains a field study conducted at Crea Center Çekmeköy coworking space, utilizing site visits, semi-structured interviews with workspace managers, and user feedback surveys to collect data on the profile of creative industry workers, their technological needs, and the spatial features that meet these needs. Following the data collection process, the analysis of written, drawn, and visual materials such as observation notes, user surveys, interview notes, onsite photographs, and project archive drawings has yielded findings related to 'spatial features addressing the technological needs of creative industries in coworking spaces,' discussed under the headings of network technologies, equipment, digital and social networks- community building, materials, and architecture. This thesis systematically analyzes the technological needs of coworking spaces in creative industries, making significant contributions to the literature in this field and offering practical suggestions for the design and operation of coworking spaces, thereby guiding decision-makers in these areas. May 2024, 129 pages.