The interaction of interest rates, inflation, exchange rates and economic growth in Turkey: 2000 - 2021
Türkiye'de faiz, enflasyon, döviz ve büyüme sarmalı: 2000 - 2021
  1. Tez No: 776345
  2. Yazar: ECE GAZİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR HAN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Interest Rates, Reel Exchange Rate, Real GDP, CPI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Türkiye'de, faiz oranının toplam çıktı ve fiyatlar genel düzeyi üzerindeki etkisi VAR modeli ile analiz edilmiştir. Analizde 2000 Q1 – 2021 Q4 dönemi için, faiz oranı olarak mevduat oranı, reel efektif döviz kuru, cari denge, enflasyonu temsil için TÜFE ve reel GSYİH olmak üzere 5 değişkenin çeyreklik verileri kullanılmıştır. Para politikası aracı olarak faiz oranının reel döviz kurunu etkileyerek, reel makroekonomik değişkenler, enflasyon ve büyüme üzerinde etki yarattığı sonucuna varılmıştır. TÜFE üzerindeki etki zamanla daha da artarken reel hasıla üzerindeki etki sınırlı kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of interest rates on real output and the general price level are studied by using VAR and SVAR models for Turkey. The economic theories and methodology on the subject were discussed extensively and 5 variables were used for analysis; for the 2000 Q1 - 2021 Q4 period, quarterly data of deposit rate as interest rate, real effective exchange rate, current account, CPI that represents inflation, and real GDP that represents growth. It is found that the short-term interest rate as the prominent monetary policy instrument, has impacts on real macroeconomic variables, inflation, and growth, by affecting the real exchange rate. While the effect on GDP emerges with a lag, its impact on inflation is in form of a little shock. Therefore, it was concluded that inflation in Turkey requires strict and consistent intervention.