Döviz kuru ile uluslararası sermaye hareketleri arasındaki ilişki: Türkiye örneği
The relationship between exchange rates and international capital flows: The case of Turkey
- Tez No: 993242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÖZMERDİVANLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Reel döviz kuru, Uluslararası sermaye hareketleri, Real exchange rates, International capital movements
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
Özet
Döviz kuru, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinde uluslararası sermaye hareketlerini etkileyen önemli bir ekonomik faktördür. Türkiye özelinde, finansal serbestleşme süreci tamamlanmış olsa da sürdürülebilir makroekonomik istikrarın sağlanamaması, uluslararası sermaye hareketlerinin döviz kuru üzerindeki etkisini daha belirgin ve politika açısından daha kritik hale getirmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye'de döviz kuru ile uluslararası sermaye hareketleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çerçevede çalışmada Ocak 2010 – Nisan 2025 dönemi için aylık düzeydeki veri seti üzerinden çok değişkenli regresyon analizi ve Toda Yamamoto nedensellik yöntemleri ile ekonometrik analiz yapılmıştır. Çalışmada bağımlı değişken olarak uluslararası sermaye hareketleri belirlenmiş olup, bağımsız değişkenler ise reel efektif döviz kuru, mevduat faiz oranları, BIST 100 endeksi, bankaların özel kesime verdiği krediler, volatilite endeksi, enflasyon ve TCMB resmi rezervleridir. Çok değişkenli regresyon analizi sonuçlarına göre: uluslararası sermaye hareketleri ile sanayi üretim endeksi, reel efektif döviz kuru ve TCMB resmi rezervleri arasında negatif yönlü bir ilişki gözlemlenirken; buna karşın ihracatın ithalatı karşılama oranı ile uluslararası sermaye hareketleri arasında ise pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Toda Yamamoto nedensellik analizi sonuçları ise enflasyon, mevduat faizleri ve reel efektif döviz kuru değişkenlerinin birbirlerini etkilediklerini; özel sektöre tahsis edilen krediler ile mevduat faizlerinin de karşılıklı etkileşim içerisinde olduğunu ve birbirlerinin davranışlarını anlamlı düzeyde etkilediklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The exchange rate constitutes a significant economic factor influencing international capital movements, particularly in developing economies. In the case of Turkey, although the process of financial liberalization has been completed, the inability to achieve sustainable macroeconomic stability has rendered the impact of international capital movements on the exchange rate more pronounced and policy-relevant. Accordingly, the aim of this study is to examine the relationship between exchange rates and international capital movements in Turkey. Within this framework, an econometric analysis was conducted using monthly data for the period January 2010 – April 2025, employing multivariate regression analysis and the Toda-Yamamoto causality approach. In the study, international capital movements were designated as the dependent variable, while the independent variables included the real effective exchange rate, deposit interest rates, the BIST 100 index, bank credit to the private sector, the volatility index, inflation, and the official reserves of the Central Bank of the Republic of Turkey. The results of the multivariate regression analysis indicate a negative relationship between international capital movements and the industrial production index, the real effective exchange rate, and Central Bank of the Republic of Turkey official reserves, whereas a positive relationship was observed between international capital movements and the export-to-import coverage ratio. The findings of the Toda-Yamamoto causality analysis further reveal that inflation, deposit interest rates, and the real effective exchange rate mutually influence one another; moreover, private sector credit allocation and deposit interest rates are also found to be in reciprocal interaction, significantly affecting each other's dynamics