Medyada imaj etkisi: Haber fotoğraflarının gazete okurlarını nasıl etkilediği üzerine bir saha araştırması
Image effect in media: A field study on how news photographs affect newspaper readers
  1. Tez No: 776519
  2. Yazar: MAİ ABDALFATTAH HAMAD OSMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN HAKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Haber Fotoğrafları, İmaj, Gazeteler, Media, News Photos, Image, Newspapers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Medyadaki bolluk, nerede ve nasıl olursa olsun habere kolayca ulaşılmasını ve aktarılmasını mümkün kılmıştır. Eskiden öğrenilmesi yıllar alan gerçekleri bugün daha gerçekleştikleri anda öğrenebilmekteyiz. Bu iletişim araçlarının gücünün ve etkinliğinin artması, olayı sanki oradaymışız gibi görmemizi sağlayan görüntüler sayesindedir. Bundan dolayı, haberin aktarılıp aktarılmaması artık haber fotoğrafına bağlı olup görüntü ile medya arasındaki ilişki, etki ve tepki ilişkisi hâlini almıştır. Haber görselinin, haberlerin akılda kalması ve seçimi üzerinde de önemli bir etkisi olduğunu kanıtlamayı amaçlamayan bu araştırma çalışması, görüntünün haberde oynadığı role odaklanmaktadır. Konya'daki üniversite öğrencilerinden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilen bu saha çalışmasının sonuçları, görüntünün gerçekten de haberi dikkat çekici kılmasının ve okuyucu hafızasında kalıcılık sağlamasının yanı sıra insanların ilgili konulara dair duyguları, görüşleri ve tutumları üzerinde muazzam bir etkisi olduğunu hatta bazı ülkeler ve halklar için imaj oluşturma işlevi de gördüğünü göstermiştir. Bu da görüntü kullanan medyaya büyük avantaj ve güç vermektedir.
Özet (Çeviri)
This abundance in the media has facilitated access to the news, making it possible to convey it wherever and however it is. Today, we can learn facts that took years to learn in the past as soon as they happen. The increase in the power and effectiveness of these communication tools is due to the fact that they are based on images that allow us to see the event as if we were there. Therefore, the transmission of the news became dependent on the news videography and photography, and the relationship between the images and the media became a relationship of influence and reaction. This research study, which does not aim to prove that the news photos and videos has a significant effect on the retention and selection of the news, instead it focuses on the role played by the photos in the news. The results of this field study, carried out on a sample of university students in Konya, showed that the photos indeed makes the news stand out and has a tremendous impact on people's feelings, views and attitudes towards relevant issues, as well as being permanent in the reader's memory; It has even shown that it even serves to create an image for some countries and peoples, so this fact gives great advantage and power to the media using photos.