Muhammed el-'Arûsî el-Matvî ve et-Tûtu'l-Mur adlı romanının tahlili
An anlysis of Muhammad al-Ârûsî al-Matvî's novel 'al-Tūtu'l-Mur'
  1. Tez No: 776551
  2. Yazar: KÜBRA DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Modern Arap Edebiyatı, Tunus, Muhammed elʽArûsî el-Matvî, et-Tûtu'l-Mur, Novel, Modern Arabic Literature, Tunisia, Muhammad al-Ārûsī al-Matvī, al-Tūtu'l-Mur
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ele aldığı konular itibariyle döneminin ve toplumunun sorunlarını kurgusal bir çerçevede ele alan roman, Tunus'ta modern dönemde görülen edebî türler arasında etkin bir konuma sahiptir. Salih Suveysî el-Kayravânî, Mahmûd el-Mesʽadî, el-Beşîr Hurayyif, Muhammed el-ʽArûsî el-Matvî vb. isimler, modern Tunus romanının ilk örneklerini vererek bu türün sistemleşmesine katkı sağlayan isimler olmuşlardır. Ülkemizde modern Tunus edebiyatı ve bilhassa modern Tunus romanı hakkında yapılan çalışmaların sayısının az olması, bu yüksek lisans tezinin kaleme alınmasına vesile olmuştur. Buradan hareketle bu çalışmada; modern Tunus edebiyatında görülen tiyatro, şiir, öykü ve roman gibi edebî türlerin tarihsel süreçlerine; ayrıca çalışmamızın ana konusu olan Muhammed el-ʽArûsî'nin hayatına, edebî kişiliğine ve eserlerine dair bilgilere ve söz konusu yazarın et-Tûtu'l-Mur adlı romanının yapısal ve teknik unsurlar bakımından edebî tahliline yer verilmiştir. Bu yüksek lisans teziyle modern Tunus romanının, ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından görülen edebî hareketliliğe doğrudan katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The novel“al-Tūtu'l-Mur”was published in 1967 and it addresses society and the problems of the period using a fictional framework. In contemporary Tunisian literature, it has continued to occupy an active and central position amongst the literary genres. Within the Tunisian field of literature, some of the earliest names to be associated with important contributions to the systemization of this literature include Salih Suveysī al-Kayravanī, Mahmud al-Masʽadī, al-Bashir Hurayyif, and Muhammad al-Ārûsī al-Matvī amongst others. However, there exist a literature gap in the study of modern Tunisian novel literature in Turkey, and bridging this gap underpins the importance of this thesis. The study adopts as its scope, the historical processes of literature genres such as short stories, poetry, and theatre in modern Tunisian literature as well as the life, literary personality, and the works of Muhammad al-Ārûsī al-Matvī. Analytical emphasis is put on the author's novel:“al-Tūtu'l-Mur”in terms of its structural and technical elements. In its findings, the study highlights that novel played a direct role in the development of modern Tunisian literature after independence.