Halkla ilişkilerde kurumsal sürdürülebilirlik: Kordsa şirketinin İnstagram ve Facebook hesapları'nın iki yönlü simetrik model bağlamında incelenmesi
Corporate sustainability in public relations: Examination of Instagram and Facebook accounts of Kordsa company in the context of a two -way symmetrical model
  1. Tez No: 776746
  2. Yazar: FİGEN KIRMIZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Public Relations, Sustainability, Corporate Sustainability, Two-Way Symmetric Model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kurumsal sürdürülebilirlik, halkla ilişkiler faaliyetleri çerçevesinde kurumsal yönetim ilkeleriyle uyumlu olarak şirket faaliyetlerinin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin dengelenmesi şirketin bu etkileri dikkate alması ve etkilerin sonuçlarından sorumlu olması anlamına gelmektedir. Son zamanlarda önemi gittikçe artan kurumsal sürdürülebilirlik şirketlerin sorumluluklarının sadece bizlere mal veya hizmet sunmakla sınırlı olmadığı bunun yanında içindeki toplum ve çevreye karşı da sorumluluklarının olduğu anlamına gelen bir kavramdır. Bu araştırmada, halkla ilişkilerin önemiyle birlikte Kordsa şirketinin kurumsal sürdürülebilirlikleri adına yaptığı çalışmaları şirketin web siteleri üzerinden iki yönlü simetrik model bağlamında analizi ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm; halkla ilişkiler üzerine kapsamlı bir literatür çalışması yapılarak halkla ilişkilerle ilgili genel kavramlar, tanımı, kapsamı ve tarihsel gelişimi gibi bilgilerden oluşmaktadır. İkinci bölümünde literatür taraması ile kurumsal sürdürülebilirliğin oluşumu ve gelişimi ile ilgili bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Kordsa şirketinin yapmış olduğu kurumsal sürdürülebilirlik çalışmaları aktif olarak kullanmış olduğu Facebook ve İnstagram sosyal medya hesapları üzerinden Grunig ve Hunt'un halkla ilişkiler modellerinden biri olan iki yönlü simetrik model bağlamında içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Mart, Nisan ve Mayıs 2020 olmak üzere üç aylık bir süreçle sınırlandırılarak elde edilen bulgular ortaya konulmuştur. Bu bulgular ışığında kurumsal sürdürülebilirliğin iki yönü simetrik model bağlamında sosyal medya hesaplarının aktif kullanımının önemi hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelime: Halkla İlişkiler, Sürdürülebilirlik, Kurumsal Sürdürülebilirlik, İki Yönlü Simetrik Model.
Özet (Çeviri)
Corporate sustainability means balancing the economic, social and environmental impacts of company activities in line with corporate governance principles within the framework of public relations activities, taking these impacts into account and being responsible for the consequences of these impacts. Corporate sustainability, which has become increasingly important recently, is a concept that means that the responsibilities of companies are not limited to providing goods or services to us, but also to the society and environment within them. In this research, it is aimed to reveal the importance of public relations and the studies of Kordsa company on behalf of their corporate sustainability in the context of two-way symmetrical model on their website. The study consists of three parts. First episode; A comprehensive literature study on public relations has been made and the first chapter has been tried to be formed by giving information such as general concepts, definition, scope and historical development of public relations. In the second part, information about the formation and development of corporate sustainability has been tried to be conveyed through literature review. In the third part, the corporate sustainability studies of Kordsa company were examined by content analysis method in the context of two-way symmetrical model, which is one of the public relations models of Grunig and Hunt, through Facebook and Instagram social media accounts that they actively use. The findings were presented by limiting them to a three-month period, March, April and May 2020. In the light of these findings, it has been tried to give information about the importance of active use of social media accounts in the context of the two-sided symmetrical model of corporate sustainability.