Libertarianism vs. patriarchy: Second-generation romantic poets' paradoxical approach to women
Liberteryenizme karşı ataerkillik: İkinci nesil romantik şairlerin kadınlara paradoksal yaklaşımı
  1. Tez No: 776984
  2. Yazar: SONER KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: George Gordon Byron, John Keats, Percy Bysshe Shelley, Romantik Şiir, Ataerkillik, Özgürlük, George Gordon Byron, John Keats, Percy Bysshe Shelley, Romantic Poetry, Patriarchy, Liberty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez, Romantik dönem boyunca özgürlüğü ve bireyselliği genişleten ve doğal haklar ile eşitlik açısından bir dönüşüm üreten devrimlerle birlikte devrimci bir şiirin ortaya çıktığını göstermektedir. Bu devrimler kadınların katlanmak zorunda oldukları koşullar açısından önemli bir iyileşme sağlamadığı halde, dönemin şairleri eserleri aracılığıyla kadınlara söz hakkı tanımaktadır. George Gordon Byron, John Keats ve Percy Bysshe Shelley gibi Romantik dönemin ikinci kuşak şairleri kadınları yaşadıkları dönemin normlarına meydan okuyan rollerde tasvir ederek ataerkil toplumun kadınları ötekileştirmesini sorgulamaktadırlar. Öte yandan bu şairler şiirlerini ataerkil normlardan ve cinsiyetçi yaklaşımlardan kurtaramadıkları için dizelerini bu normlara uydurmaktadırlar, böylece dizelerinde kendi özgürlükçü fikirleri ile ve ataerkillik arasında sıkıştıkları görülmektedir. George Gordon Byron, John Keats ve Percy Bysshe Shelley'nin bazı şiirleri, bir yandan kadınlara özgürlük tanıyan ve ataerkil toplumu sorgulayan, diğer yandan da kadın düşmanı eğilimleri, kadınların özgürleşme korkusu ve ataerkil normlara göre bu kadınları ötekileştiren eserler olarak incelenmektedir. Giriş bölümünde, incelenen Romantik şairlerin şiirlerine bir çerçeve oluşturmak üzere Romantik dönemin toplumsal, siyasal ve düşünsel alt yapısı sunulmaktadır. 19. yüzyıl İngiliz toplumunun sosyal ve ekonomik gerçeklerine ve bunların dönemin şiirine olan etkisine kısa bir giriş yapıldıktan sonra, Byron, Keats ve Shelley'nin seçilmiş eserleri, kadın karakterlerin çelişkili tasvirleri açısından incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis indicates that revolutionary poetry arose throughout the Romantic Era concurrently with revolutions that extended freedom and individuality and caused social upheaval. Although these revolutions did not result in a significant improvement in the plight of women, the poetry of this era granted them a voice. Poets of the second generation of Romantics, such as George Gordon Byron, John Keats, and Percy Bysshe Shelley, placed women in roles beyond their age, thus questioning the patriarchal society's“marginalisation”of women. Those poets, on the other hand, conform their lines in total to patriarchal norms since they are unable to liberate their poetry from these norms and sexist ideas; hence, they appear to be stuck between libertarianism and patriarchy throughout their lines. Certain poems by George Gordon Byron, John Keats, and Percy Bysshe Shelley are analysed as works that, on the one hand, allow women freedom and question patriarchal society, but, on the other hand, marginalize them in accordance with their misogynistic tendencies, fear of autonomous women and patriarchal norms. At the introduction, a social, political and intellectual background of the Romantic Period is offered to serve as a framework for the poetry of those Romantic poets under study. After a brief introduction to the social and economic realities of the nineteenth century British Society and their impact on the poetry of the age, the selected works of Byron, Keats and Shelley are studied attentively with respect to contradictory portrayal of their heroines.