Bazı fungisitlerin ve biyopreparatların kontrollü şartlarda Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary'e karşı etkinliklerinin saptanması
Determination of the efficacy of several fungicides and biopesticides to Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary in controlled conditions
- Tez No: 777006
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sclerotinia sclerotiorum, Trichoderma viride, Fungisit, Biyolojik Mücadele, Sclerotinia sclerotiorum, Trichoderma viride, Fungicide, Biological Control
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary polifag, oldukça yıkıcı ve kozmopolit bir fungustur. Bu araştırmanın amacı birçok bitkide önemli verim kayıplarına yol açan patojene karşı bazı kimyasal ve biyolojik fungisitin in vitro koşullarda etkinliğinin ortaya konmasıdır. Bu amaçla Çanakkale İli Merkez köylerinde 2020-2021 üretim sezonunda bazı sera bitkilerinden izole edilen S. sclerotiorum izolatlarına karşı cyprodinil+fludioxonil, epoxicanozole+fenpropimorph, penconazole, thiram ve trifloxystrobin etken maddeli fungisitlerin 0 (kontrol), 0.001, 0.01, 0.1, 0.5, 1, 5, 10, 50 µg/ml (ppm) aktif madde dozları PDA ortamına karıştırılarak miselyal gelişimin engellenme oranı saptanmıştır. Aynı zamanda sklerot sayısı ve ağırlığı (g) da not edilmiştir. Uygulamalar 3 tekerrürlü olarak, tesadüf parselleri deneme desenine göre yürütülmüştür. Yürütülen çalışma sonucunda bütün fungisitlerin farklı dozlarda etkili olduğu tespit edilmiştir; fakat düşük dozlarda bile en etkili fungisitin cyprodinil+fludioxonil olduğu saptanmıştır. Biyolojik mücadele ajanı olan Trichoderma viride'nin izolatlar üzerindeki miselyal gelişim ve hiperparazitik etkisinin saptanması amacıyla kurulan ikili kültür tekniğinde T. viride'nin S. sclerotiorum'u tamamen baskılaması 12 gün sürmüş ve in vitro koşullarda %100 etkinlik göstermiştir. Yürülen çalışmalar sonucunda S. sclerotiorum'a karşı kültürel, kimyasal ve biyolojik mücadelenin birlikte, dönüşümlü bir şekilde kullanılması gerektiği ve entegre mücadele uygulamalarının S. sclerotiorum ile savaşımda önemli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary is polyphag and a highly destructive and cosmopolitan fungus. The aim of this research is to reveal the effectiveness of some chemical and biological fungicides in vitro conditions against the pathogen that causes significant yield losses in many plants. For this purpose, fungicides with active ingredients cyprodinil+ fludioxonil, epoxicanozole+fenpropimorph, penconazole, thiram and trifloxystrobin were used on S. sclerotiorum isolates collected from infected greenhouse plants in the central villages of Çanakkale in the 2020-2021 growing season. The rate of inhibition of mycelial growth was determined by mixing the fungicides with effective substance doses of 0 (control), 0.001, 0.01, 0.1, 0.5, 1, 5, 10, 50 µg/ml (ppm) into the PDA medium. The number and weight of sclerotia were also examined. Applications were carried out in a randomized plot design with 3 replications. As a result of the study, it was determined that all fungicides were effective at different doses; however, cyprodinil+fludioxonil was the fungicide that gave the most effective results even at low doses. Dual culture technique was applied in order to determine the mycelial growth and hyperparasitic effect of the biological agent, Trichoderma viride. T. viride completely suppressed the S. sclerotiorum isolates at 12 days after inoculation and showed 100% effectiveness in vitro conditions. As a result of the studies carried out, it was emphasized that cultural, chemical and biological control against S. sclerotiorum should be used alternately and integrated control practices are important in the control against S. sclerotiorum.