China's economic effects on East African countries
Çin'in Doğu Afrika ülkeleri üzerindeki ekonomik etkileri
- Tez No: 777077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğu Afrika Ekonomileri, Çin Ekonomisi, Uluslararası Ticaret, East African Economies, Chinese Economy, International Trade
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dış Ticaret Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çin-Afrika ticareti 2018'de 113 milyar olarak gerçekleşmiş ve pandemi nedeniyle 2020'de 108 milyar dolara kadar düşmüştür. Çin'in Afrika'dan ithalatı 2020'de 71.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Doğu Afrika topluluklarında, önde gelen ihracat ülkesi 2020'de 144.59 milyon dolar ile Kenya ve Uganda'nın önünde Tanzanya'dır. Ancak en büyük tüketici, Tanzanya ve Uganda tarafından takip edilen 3,39 milyar dolar ile Kenya'dır. Görünen o ki, Çin'in Afrika'daki angajmanı Çin firmalarının aksine Afrika ülkelerinin geleceğini kurmak ve şekillendirmek içindir. Çin, Afrika'daki en büyük yatırımları sağlarken Çinli firmalar yüksek rekabet göstermişlerdir. Afrika projelerin yönetimi ve finansmanı olan altyapı yatırımları için kaynağı için yıllık 30 Milyar ABD Dolarına yakın bir yatırım almaktadır. Birçok Afrika ülkesi bu fonları överken, diğerleri fonların çeşitliliğinden endişe etmektedir. Bu makale, Çin'in Afrika kıtasına katılımını içeren stratejik diplomasi, ideolojik değerler ve ticari kazanımların ana değerlerini koruyan bir yardım ve yatırım biçiminde Çin desteğinin ticari etkisini analiz etmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
China-Africa trade in 2018 was $113bn but dropped due to pandemic and it hit $108bn in 2020 while China's imports from Africa was $71.6bn in 2020. In the East African communities, the leading export country is Tanzania with $144.59m in 2020 tailed by Kenya and Uganda, but the other side the biggest consumer is Kenya which is $3.39b tailed by Tanzania and Uganda. It seems that Chinese engagement in Africa is to establish and shape the future of African countries in contrary Chinese firms. Their workers travelled to Africa and make harsh competitions while China was providing the top investments in Africa. Africa has attained close to $30bn from China in the annual basis for the source of infrastructures being the management of projects and the financing. Regardless of the fact many African countries praise these funds, while others worry the range of the funds. This paper tries to analyze trade impact of Chinese support in a form of aid and investments that keep in the main values of strategic diplomacy, ideological values and commercial gains that include China involvement in the African continent.