Suriyeli mültecilerin travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete belirtileri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki üzerine bir araştırma: Kayseri ili örneği
A study on the relationship between post-traumatic stress disorder, depression and anxiety symptoms and the quality of life of Syrian refugees: A case study of Kayseri province
  1. Tez No: 777249
  2. Yazar: EMRAH GÖKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HANEFİ TOPAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Public Administration, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Travma sonrası stres bozukluğu, Yaşam kalitesi, Suriyeli mülteciler, Anxiety, Depression, Post-traumatic stress disorder, Quality of life, Syrian refugees
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu tez çalışması, savaş nedeniyle yerlerinden edilerek Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmış Suriyeli mültecilerin, TSSB, depresyon ve anksiyete ruh sağlığı bozukluklarının ve yaşam kalitesinin belirleyicilerini ve ruhsal bozukluklar ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkileri ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, Kayseri ilinde yaşayan 613 Suriyeli mülteciden toplanan veriler analiz edilmiştir. Araştırmada veri yapısını değerlendirmek ve bazı tanımlayıcı analizler için frekans analizleri yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarının güvenirlilikleri Cronbach Alfa Katsayısı yöntemi ile test edilmiştir. Veri toplama araçlarının geçerlilikleri ise, Açıklayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi yöntemleri ile test edilmiştir. Araştırmada kullanılan değişkenler arasındaki korelasyonel ilişkiler korelasyon, bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü ANOVA analizleri ile incelenmiştir. Araştırma modelleri bağlamında oluşturulan hipotezler yol (path) ve moderatör etki analizleri ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda Suriyeli mültecilerin ruhsal bozukluklarının ve yaşam kalitelerinin farklı sosyodemografik özellikleri ile ilişkili olduğu ve mültecilerin ruhsal bozukluklarının yaşam kaliteleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Türkiye'de bulundukları süre boyunca Suriyeli mültecilerin toplumsal uyumlarının arttırılması ve ruhsal bozuklukları ile yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi için istihdam sayıları ile sosyal desteklerin arttırılması, kadınlara yönelik ruh sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to empirically examine the determinants of PTSD, depression and anxiety, mental health disorders and the quality of life, as well as the relationships between mental disorders and the quality of life of Syrian refugees who were displaced due to the war and had to migrate to Turkey. Within the scope of this study, the data collected from 613 Syrian refugees living in the province of Kayseri were analyzed. For this research, frequency analyzes were performed to evaluate the data structure and for some descriptive analyzes. The reliability of the data collection tools used in the study was tested with the Cronbach Alpha Coefficient method. The validity of the data collection tools was tested with the Explanatory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis methods. The correlations between the variables used in the study were examined through correlations, the independent samples t-test and the one-way ANOVA analysis. The hypotheses formed in the context of research models were tested with path and moderator effect analyses. As a result of the study, it was determined that mental disorders and the quality of life of Syrian refugees are related to different socio-demographic characteristics and that mental disorders of refugees have an impact on their quality of life. It is recommended to increase the number of employment and social supports, and to expand mental health services for women in order to increase the social cohesion of Syrian refugees and improve their mental disorders and quality of life during their stay in Turkey.