The Transition to Radical Democracy in Latin America?: Insights from the cases of Bolivia, Colombia and Chile
Latin Amerika'da Radikal Demokrasiye geçiş mi?: Bolivya, Kolombiya ve Şili örneklerine bakış
- Tez No: 777281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Latin Amerika, Radikal Demokrasi, Demokratik Geçiş, Popülizm, Solun Dirilişi, Latin America, Radical Democracy, Democratic Transition, Populism, Resurgence of the Left
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Latin ve Kuzey Amerika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin amacı, Bolivya, Kolombiya ve Şili demokrasisini solun yeniden dirilişi olarak ortaya çıkan siyasi sarkaç etrafında Radikal Demokrasi bakışıyla tekrar incelemektir. Latin Amerika demokrasisinin Radikal Demokrasiye geçiş sürecinde olduğu argümanı bölgede yaşanan gelişmeler çerçevesinde savunulmaktadır. Latin Amerika'da demokratikleşme süreci olarak tanımlanan 1980'li yıllardan günümüze; kapsayıcı vatandaşlık, daha fazla özgürlük ve siyasal katılımın genişlemesi çerçevesinde toplumsal hareketler ve mücadeleler devam etmektedir. Demokrasi ve demokratikleşme Latin Amerika bağlamında güncelliğini sürekli korumuş bir olgu olmuştur. Dahası, Latin Amerika demokrasisi Batı veya Küresel Kuzey diye tanımlanabilecek ülkelerin deneyimlerinden farklılıklar gösteren kendine özgü karakteristik bağlama sahiptir. Bu nedenle Latin Amerika demokrasisini yalnızca Liberal Demokrasi kavramları ile analiz etmek eksik bir sonuca yol açabilir. Bölgedeki demokrasi anlayışını kapsamlı bir şekilde anlamak için demos, popülizm, kapsayıcı vatandaşlık ve siyasi katılım gibi demokrasi ile ilgili kavramları bölgesel dinamikler, tarihsel kurumsal mirasları da dikkate alarak incelemek ve özellikle Radikal Demokrasi teorisinin ilkeleri doğrultusunda yeniden kavramsallaştırmak ve anlamak gerekmektedir. Radikal demokratik geçiş aynı zamanda 'Sol'a Dönüş' ile gelişen 'Yeni Pembe Dalga' olasılığı olarak da değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to re-examine the democracy in Bolivia, Colombia and Chile from the radical democratic perspective surrounded by the newly emerging political pendulum as the resurgence of the Left in Latin America. The argument that Latin American democracy is in transition process to radical democracy has been advocated within the framework of the developments in the region. Since the 1980s, defined as the democratization process in Latin America, social movements and struggles continue within the framework of inclusive citizenship, greater freedom and the expansion of political participation. Democracy and democratization are phenomenas that have always been up-to-date in the context of Latin America. Moreover, Latin American democracy has its own characteristics, which differ from the experience of countries that can be described as the West or the Global North. Therefore, analyzing Latin American democracy only in terms of liberal democratic conceptualization may lead to a deficit conclusion. In order to understand the democracy comprehensively in the region, it is necessary to examine concepts related to democracy such as demos, populism, citizenship, and political participation. By doing this, it should be taken into account regional dynamics, historical institutional legacies, and especially to reconceptualize and understand them in line with the tenets of the theory of radical democracy. Radical democratic transition is also evaluated as the possibility of 'the New Pink Tide' flourished by 'A Left Turn' in Latin America.