Teknoloji kullanımının spora etkisi (bireysel ve takım sporları örnekleri)
The effect of technology on sports (samples of individual and team sports)
- Tez No: 777292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUĞRA ÇAĞATAY SAVAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Spor, Teknoloji, Technology, Sports, Globalization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Teknoloji Kullanımının Spora Etkisi (Bireysel ve Takım Sporları Örnekleri) Amaç: Bu araştırmanın amacı, spor faaliyetlerinde kullanılan teknoloji alanlarının belirlenmesidir. Bu genel amaç doğrultusunda; 1. Spor ürünlerinde kullanılan teknolojilerin neler olduğu? 2. Spor hizmetlerinde kullanılan teknolojilerin neler olduğu? 3. Spor organizasyonlarında kullanılan teknolojilerin neler olduğu? sorularına cevap aranmıştır. Yöntem: Bu araştırma sporda teknoloji kullanımın belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırmalarda, araştırmanın yapısına, konusuna ve ulaşılmak istenen sonuca göre çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Nitel araştırmalarda daha çok gözlem, görüşme ve doküman incelemesi yöntemleri tercih edilmektedir. Araştırma boyunca konumuz çerçevesinde daha önce yapılan çalışmalar inceleneceğinden çalışmamızda dokuman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Doküman incelemesi, araştırılması hedeflenen olgu veya olgular hakkında bilgi içeren yazılı materyallerin tahlil edilmesini kapsamaktadır. Bulgular: Araştırma kapsamında yer alan tüm kitap, tez, makale, uygulama ve testlerin incelenmesi sonucunda teknoloji kullanımının spor ürünlerine etkisi, teknoloji kullanımının spor hizmetlerine etkisi ve teknoloji kullanımının spor organizasyonlarına etkisine ilişkin temalar ve bunlara bağlı alt temalar elde edilmiştir. Sonuç: İlk olarak teknolojik giysi, nano madde kullanımı, GPS sistemleri ve sakatlanma önleyici güvenlik sistemleri spor ürünlerinde teknolojinin kullanılmasına dair önemli etkenler olarak ortaya çıkmıştır. Bu araştırma sonucunda elde edilen ikinci sonuç ise spor hizmetlerinde teknoloji kullanımıdır. Özellikle kitle iletişim araçları ve spora olan ilginin teknolojinin hizmet sektöründe kullanılmasıyla arttığı söylenebilir. Bu araştırma sonucunda elde edilen üçüncü sonuç ise organizasyonlarda teknolojinin kullanımıdır. Buna bağlı olarak spor organizasyonlarında şahin göz sistemi, kamera oyuncu takip sistemi ve kamera temelli kartlı biyometrik sistemler kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the areas of technology used in sports activities. For this general purpose, possible answers to the following questions were sought; 1. What are the technologies used in sports products? 2. What are the technologies used in sports services? 3. What are the technologies used in sports organizations? Method: This research aims to determine the use of technology in sports. For this purpose, the qualitative research method was used. In qualitative research, various methods are used according to the structure of the research, its subject, and the desired result. In qualitative research, mostly observation, interview and document analysis methods are preferred. Since previous studies will be examined within the framework of our subject throughout the research, the document review method has been used in our study. Document analysis includes analyzing written materials containing information about the case or cases that are aimed to be investigated. Findings: As a result of the examination of all the books, theses, articles, practices and tests within the scope of the research, the themes and sub-themes related to the effect of technology use on sports products, sports services, and sports organizations were obtained. Result: First, technological clothing, the use of nanomaterials, GPS systems and injury prevention safety systems have emerged as important factors in the use of technology in sports products. The second result obtained as a result of this research is the use of technology in sports services. The interest in mass media and sports has increased with the use of technology in the service industry. The third result obtained as a result of this research is the use of technology in organizations. Accordingly, the hawkeye system, camera player tracking system and camera-based card biometric systems are used in sports organizations.