Bir kamu hastanesinin hemşire dostu hastane kriterleri açısından incelenmesi
Investigation of the nurse-friendly hospital criteria at a public hospital
  1. Tez No: 777342
  2. Yazar: ALİ İHSAN EVCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KANTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Çalışma Ortamı, Hemşire Dostu Hastane Kriterleri, Nursing, Work Environment, Nurse-Friendly Hospital Criteria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin çalışma ortamlarını hemşire dostu hastane kriterleri açısından incelenmektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2021 yılı Ocak-Mayıs ayları arasında 1076 hemşire ile gerçekleştirmiştir. Verilerin toplanmasında,“Kişisel Bilgi Formu”,“Hemşire Dostu Hastane Kriterlerini Değerlendirme İndeksi”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Chaid analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada hemşireler çalıştıkları kurumda hemşire dostu hastane kriterlerinden“hemşirelik uygulamalarının kontrolü”(3,11±0,86),“orta kademe yönetim sorumluluğu”(3,29±1,06),“kalite girişimleri”(3,20±0,74) kriterini en yüksek;“rekabete dayalı ücret”(1,53±0,56),“mesleki gelişim”(2,51±0,86),“başhemşirelik yeterliliği”(2,63±0,99) kriterini en düşük puan ortalamasına sahip kriterler olarak değerlendirmişlerdir. Hemşirelerin kişisel ve mesleki özelliklerinden hemşire dostu hastane kriterleri toplam puan ortalamasını etkileyen değişkenlerin fiziksel ortam yeterliliği (F=77,042, p=,000), kurumdan 1 yıl içerisinde ayrılma (F=24,726, p=,000), çalışma şekli (F=6,888, p=,029) olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmada hemşire dostu hastane kriterleri kapsamında çalışma ortamını orta düzeyin biraz üzerinde olumlu algıladıkları, fiziksel ortam yeterliliği ise hemşire dostu hastane kriterlerini en fazla etkileyen değişkendir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to assess the work environment of nurses in terms of the Nurse-Friendly Hospital Criteria. Method: : This definitive and cross-sectional study was conducted with 1076 nurses in Antalya Training and Research Hospital between January-May 2021. The“Personal Information Form”and“Adapted-Revised Nursing Work Index”were used for collecting data. CHAID analysis was used in the analysis of the data. Results: Among the nurse-friendly hospital criteria,“control of nursing practice”(3.11±0.86),“middle management accountability”(3.29±1.06) and“quality initiatives”(3.20±0.74) were the highest ranked criteria by the nurses participating in this study, while the criteria of“competitive wages”(1.53±0.56),“professional development”(2.51±0.86) and“competence of the chief nursing officer”(2.63±0.99) were ranked the lowest. The personal and professional attributes of the nurses that affected the hospital's overall mean score of nurse-friendly hospital criteria the most were adequacy of physical conditions (F=77.042, p=0.000) nurse turnover rate in the last year (F=24.726, p=0.000) and pattern of shift work (F=6.888, p=0.029). Conclusion: The study showed that, on the basis of the nurse-friendly hospital criteria, nurses perceived their work environment slightly positively over the medium level, and that adequacy of physical conditions was the parameter that affected the nurse-friendly hospital criteria the most.