Simetrik ikili (α,α)-türevli asal halkalar
Prime rings with symmetric bi-(𝜶,𝜶)-derivations
- Tez No: 777435
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR GÖLBAŞI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: Asal Halka, Türev, Simetrik türev, Simetrik bi−(𝛼, 𝛼) türev
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 58
Özet
Simetrik ikili türevler konusuyla ilgili temel tanım, örnek ve özelliklerin yer aldığı bu tez çalışmasında, 𝑅 bir asal halka, 𝐼, 𝑅 halkasının sıfırdan farklı bir ideali, 𝛼: 𝑅 → 𝑅 bir otomorfizmi ve 𝐷: 𝑅 → 𝑅 sıfırdan farklı simetrik bi-(α,α) türevi olmak üzere eğer 𝐷(𝑍, 𝐼) ≠ 0 ve her 𝑥, 𝑦, 𝑡 ∈ 𝐼 için aşağıdaki koşullardan herhangi biri sağlanıyor ise bu durumda 𝑅 halkasının değişmeli halka olduğu gösterilmiştir. i) 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) ∈ 𝑍, 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 ii) 𝐷(𝑥𝑜𝑦 , 𝑡 ) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥𝑜𝑦 , 𝑡 ) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 iii) 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝑍, 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 iv) 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜α(𝑦) − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜α(𝑦) − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 v) [𝑥, 𝐷(𝑦, 𝑡)] ∈ 𝑍, [𝑥, 𝐷(𝑦, 𝑡)] ∈ 𝐶𝛼,𝛼 vi) 𝑥𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) ∈ 𝑍, 𝑥𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 vii) [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝑍, [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 viii) 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 ix) 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑥, 𝑡) − α(𝑥 ∘ 𝑦) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 x) [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝑍, [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝐶𝛼,𝛼
Özet (Çeviri)
In this thesis, which includes basic definitions, examples and properties about symmetric bi−(α, α)-derivations if 𝑅 is a prime ring, 𝐼 is a nonzero ideal of 𝑅, 𝛼: 𝑅 → 𝑅 is an automorphism and 𝐷: 𝑅 → 𝑅 is a nonzero symmetric bi−(α, α)-derivation such that 𝐷(𝑍, 𝐼) ≠ 0 and any of the following conditions is satisfies for all 𝑥, 𝑦, 𝑡 ∈ 𝐼, then 𝑅 must be commutative ring. i) 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) ∈ 𝑍, 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 ii) 𝐷(𝑥𝑜𝑦 , 𝑡 ) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥𝑜𝑦 , 𝑡 ) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 iii) 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝑍, 𝐷([𝑥, 𝑦], 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 iv) 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜α(𝑦) − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜α(𝑦) − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 v) [𝑥, 𝐷(𝑦, 𝑡)] ∈ 𝑍, [𝑥, 𝐷(𝑦, 𝑡)] ∈ 𝐶𝛼,𝛼 vi) 𝑥𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) ∈ 𝑍, 𝑥𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 vii) [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝑍, [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 viii) 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) − α([𝑥, 𝑦]) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 ix) 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑦, 𝑡) − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝑍, 𝐷(𝑥, 𝑡)𝑜𝐷(𝑥, 𝑡) − α(𝑥 ∘ 𝑦) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 x) [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝑍, [𝐷(𝑥, 𝑡), 𝐷(𝑦, 𝑡)] − α(𝑥𝑜𝑦) ∈ 𝐶𝛼,𝛼 KeyWords: Prime Ring, Derivation, Symmetric Derivation, Symmetric bi− (𝛼, 𝛼) −Derivation