Klasik dönem İslam siyaset düşüncesinde siyasal olan, iktidar ve hukuk
The political one, power and law in classical Islamic political thought
- Tez No: 777468
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ZABCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal olan, iktidar, hukuk, egemenlik, hak, The political one, power, law, sovereignty, right
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
İslam siyaset düşüncesine dair birçok çalışma olsa da yapılan çalışmalar, siyasal olan yerine teoloji üzerinden ilerlemektedir. Bu çalışma, İslam siyaset düşüncesini siyasal kavramından hareketle ele almayı amaçlamaktadır. Özel olarak ise İslam siyaset düşüncesine dair polis ve siyaset üzerinden bir siyasal olan tanımlaması inşa etmeye çalışmaktadır. Bu açıdan polis, hükümet etme aracını ya da iktidarı nitelerken siyaset, adalet sürecini ya da hukuku nitelemektedir. Siyasal olan ise ikisinin etkileşime geçtiği alanda ortaya çıkmaktadır. İslam'ın bir siyasal olana sahip olduğu hipotezini ortaya koymak için Carl Schmitt ve Jacques Ranciere'in siyasal olan kavramına yükledikleri anlamdan hareketle inşa edilen siyasal olan kavramı, İslam siyaset düşüncesinde polis konusunda iktidarın görünümü olan hilafet, imamet ve saltanat üzerinden, adalet süreci olan hukuk konusunda nasihat ve şeriat üzerinden soybilim yöntemi kullanılarak eleştirel bir şekilde ele alınacaktır. Kısacası İslam'ın kendine özgü siyasal olana sahip olduğu ortaya konacaktır. Sonuç olarak İslam siyaset düşüncesi, teoloji yerine siyasal üzerinden ele alındığında kendine özgü bir siyasal olan tasarımının varlığı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu alanda çalışma yapmak teolojiden ziyade siyasalı merkeze alan bir yaklaşımı gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Although there are many studies on Islamic political thought, the studies are based on theology instead of the political one. This study aims to deal with Islamic political thought from the political concept. In particular, he tries to construct a definition of the political about the political thought of Islam through the police and politics. In this respect, while the police characterize the tool of government or the power, politics characterizes the justice process or law. The political one emerges in the area where the two interact. In order to put forward the hypothesis that Islam has a political one, the concept of the political, which was constructed from the meaning that Carl Schmitt and Jacques Ranciere attributed to the concept of the political, The concept of the political will be discussed critically through the caliphate, imamate and sultanate, which are the appearance of power in the police in Islamic political thought, and through the advice and sharia on the law, which is the justice process, using genealogy method. In shorth, it will be revealed that Islam has its own political character. As a result, when the political thought of Islam is handled through the political instead of theology, the existence of its own political design emerges. Therefore, working in this field requires an approach that focuses on politics rather than theology.