Türkiye'de kripto paralar ve Non-Fungible Tokens'lerin (NFT) vergilendirilmesi: Farklı ülke uygulamaları ışığında Veraset ve İntikal Vergisi özelinde bir değerlendirme
Taxation of crypto coins and Non-Fungible Tokens (NFT) in Turkey: An evaluation specific to Inheritance and Gift Tax in the light of different country practices
  1. Tez No: 777528
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH IŞIKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Veraset ve İntikal Vergisi, Non-Fungible Tokens (NFT), Kripto Para, Vergilendirme, Inheritance and Gift Tax, Non-Fungible Tokens (NFT), Cryptocurrency, Taxation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Teknolojinin her alanda gelişmesi ile birlikte dijital platformlarda sunulan mal ve hizmetlerin niteliklerinde ve sayılarında değişiklikler ve artışlar meydana gelmiştir. Nitekim bu husus birçok yeni dijital platformların kurulmasına ve yeni iş sahalarının oluşmasına da yol açmıştır. Bulut bilişim, blockchain, kriptoloji ve bunların neticesinde kripto paralar ve Non- Fungible Tokens (NFT) teknolojilerinin ortaya çıkması, teknolojik gelişmenin bireylerin hayatına katmış olduğu en yeni gelişmelerden biri olmuştur. Gelişen teknoloji ile bireylerin yatırım ve servet biriktirme araçlarında da büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Bu durumda devletler, teknolojik gelişmeler neticesinde ortaya çıkan dijital platformların ve kullanıcıların elde ettikleri kazançların vergilendirilmesi ve çeşitli düzenlemeler yapmak için harekete geçmişlerdir. Bireylerin yatırım ve servet biriktirme araçlarının değişmesi de Veraset ve İntikal Vergisinde (VİV) yeni düzenlemelerin yapılmasını gerekli ve zaruri hale getirmiştir. Birçok ülke ve Türkiye, insanoğlunun hayatına yeni giren kripto paralar ve NFT'lerin belli bir kanuni ve hukuki çerçevesinin olmamasında kaynaklı bireylere karşı doğabilecek riskleri en aza indirmek, kripto paraları ve NFT'leri yasal bir zemine oturtmak ve vergilendirilmesi için yeni düzenlemeler yapmaya koyulmuştur. Ayrıca kripto paralar ve NFT'lerin ortaya çıkması, VİV açısından vergi konusunu, vergi oranlarını, uygulanma biçimleri gibi çeşitli vergisel konuların güncellenmesi ve değişmesi gerekliliğini de meydana getirmiştir. Bu tez çalışmasında birinci bölümde VİV incelenmiştir. İkinci bölümde, yeni gelişen kripto para ve NFT konuları özet ve en temel hali ile ele alınmıştır. Son olarak üçüncü bölümde ise, kripto paralar ve NFT'lerin vergilendirilmesi ve VİV açısından değerlendirilmesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology in every field, changes and increases have occurred in the quality and number of goods and services offered on digital platforms. As a matter of fact, this has led to the establishment of many new digital platforms and the creation of new business areas. Cloud computing, blockchain, cryptography and the emergence of cryptocurrencies and Non-Fungible Tokens (NFT) technologies as a result of them have been one of the newest developments that technological development has added to the lives of individuals. With the developing technology, great changes have occurred in the investment and wealth accumulation tools of individuals. In this case, states have taken action to tax the profits of digital platforms and users that emerged as a result of technological developments and to make various regulations. The change in the investment and wealth accumulation tools of individuals has made it necessary and indispensable to make new regulations in inheritance and gift tax. Many countries and Turkey have started to make new regulations in order to minimize the risks that may arise against individuals due to the lack of a certain legal and legal framework of cryptocurrencies and NFTs that have just entered the life of human beings, to put cryptocurrencies and NFTs on a legal basis and to tax them. In addition, the emergence of cryptocurrencies and NFTs has brought about the necessity of updating and changing various tax issues such as taxation, tax rates and the way they are applied. In this thesis, inheritance and gift tax has been examined in the first chapter. In the second part, emerging crypto money and NFT issues are discussed in summary and in their most basic form. Finally, in the third part, the taxation of cryptocurrencies and NFTs and their evaluation in terms of inheritance and gift tax are discussed.