Mesleki müzik eğitimi alan öğrencilerin makamsal işitmeye becerilerine yönelik tutum ve öz-yeterlik algılarının incelenmesi
Investigation of attitudes and self-efficacy perceptions of students professional music education towards modal hearing skills
  1. Tez No: 777607
  2. Yazar: ÜZEYİR ÇİNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH LEHİMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Makamsal İşitme, İşitme, Özyeterlik, Tutum, Music Education, Positional Hearing, Hearing, Self-Efficacy, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde makamsal işitmeye yönelik müzik eğitimi çoğu yerde verilmektedir. Mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda ise Türk Müziği İşitme haricinde genel olarak temel işitme olarak verilmektedir. Mesleki müzik eğitimi veren kurumlardaki makamsal işitme eğitimi incelendiğinde, amaca göre değişmekle birlikte başlangıç olarak genelde aynı sistematiğin kullanıldığı görülmektedir. Fakat özellikle makamsal işitme eğitimini veren kişinin hangi ekolü benimsediği, eğitimin şeklini ve yönünü belirlemektedir. Bu araştırma, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin“Makamsal İşitme”ye ilişkin tutum ve özyeterliklerini belirlemek ve bu tutum ve özyeterliklerinin cinsiyet, eğitim aldıkları üniversite, yaş, eğitim gördükleri sınıf düzeyleri gibi değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği konusuna odaklanmaktadır. Araştırma sürecinde ilk olarak konuya yönelik kaynak taraması yapılmış ve araştırmanın kavramsal bölümü oluşturulmuştur. Araştırma betimsel araştırmalardan tarama modeli ile yürütülen bir araştırmadır. Öğrencilerin Makamsal İşitmeye ilişkin tutum ve özyeterliğin cinsiyete göre farklılık gösterdiği; eğitim görülen üniversite, yaş ve eğitim gördükleri sınıf düzeyleri değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, music education for modal hearing is given in most places. In institutions that provide vocational music education, Turkish Music is generally given as basic hearing, except for Hearing. When the modal hearing education in institutions that provide vocational music education is examined, it is seen that the same system is used in general, although it changes according to the purpose. However, which school the person giving the modal hearing education adopts determines the form and direction of the education. This research was carried out to determine the attitudes and self-efficacy of the 3rd and 4thgrade students of the Faculty of Education, Department of Fine Arts Education, Music Education Department, regarding“Massal Hearing”and whether these attitudes differ according to variables such as gender, university, age, and grade level. focuses on not showing. In the research process, firstly, a literature review was made on the subject and the conceptual part of the research was created. The research is one of the descriptive studies conducted with the scanning model. It has been determined that the student's attitudes and self-efficacy towards Authority Hearing differ according to the genders; It has been determined that there is no difference according to the variables of the university, where they are educated, age, and grade levels.