İlk trimerster 25(OH)D vitamin ve insulin seviyesi ile gestasyonel diabetes mellitus gelişimi arasında ilişki
Association between first-trimester 25(OH)D and insulin levels with development of gestational diabetes mellitus
- Tez No: 777643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA MELTEM PİRİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: gebe, 25(OH)D vitamini, GDM, insülin, pregnant women, 25(OH)D vitamin, GDM, insulin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gestasyonel diabetes mellitus (GDM) gelişimi ile birinci trimester maternal 25(OH)D vitamini ve insülin düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktı. Yöntemler: Bu çalışma Eylül 2013-Temmuz 2014 tarihleri arasında Dr Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye'de 100 gebe üzerinde yapılmıştır. Maternal 25(OH)D vitamini ve insülin ilk trimesterde ölçülmüştür. Aynı hastalar 24-28w 75 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) için değerlendirildi. Ayrıca hastaların yaşını, vücut kitle indeksini (VKİ), gebelik geçmişlerini de toplanmıştır. Bu çalışmada GDM tanısı için Uluslararası Diyabet ve Gebelik Çalışma Grupları Derneği'nin (IADPSG) önerileri kullanılmıştır. Bulgular: 18-43 yaş arası seçilen 100 gebede ortalama yaş 28,7 ve ortalama plazma 25(OH)D düzeyi 7,9 ng/dl idi. 25(OH)D eksikliği (≤10 ng/dl olarak tanımlanmış) olarak sınıflandırılan hastaların yüzdesi %76 idi. normoglisemik olanlar, 8,05 (+5) (p=0,229). Hasta özellikleri gibi karıştırıcı unsurlar için yapılan düzeltmelerden sonra bile anlamlı bir ilişki bulamadık. OGTT sonrası açlık plazma glukoz (AKŞ) seviyeleri ve ilk trimester insülini, 25(OH)D vitamin seviyeleri ile ters ilişkiliydi (p=0.008 ve p=0.02). Sonuçlar: Çalışma, birinci trimester maternal 25(OH)D vitamininin GDM gelişme riskinin artmasıyla anlamlı bir şekilde ilişkili olmadığını bulmuştur. OGTT sonrası açlık plazma glukoz (AKŞ) seviyeleri ve ilk trimester insülini, 25(OH)D vitamin seviyeleri ile ters ilişkiliydi (p=0.008 ve p=0.02).
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to investigate the association between the first trimester maternal 25(OH)D vitamin and insulin levels with development of gestational diabetes mellitus (GDM). Methods: This study was conducted on 100 pregnant women at Dr Lutfi Kirdar training and Research Hospital, İstanbul, Turkey, between the dates from September 2013 to July 2014. Maternal 25(OH)D vitamin and insulin measured during the first trimester. Same patients were evaluated for 24-28w 75 g oral glucose tolerance test (OGTT). We also gather patients' age, body mass index (BMI), pregnancy histories. The recommendations of the International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups (IADPSG) were used for diagnosis of GDM in the present study. Results: In the selected 100 pregnant women aged 18 to 43 years, the mean age was 28.7 years and mean plasma 25(OH)D level was 7,9 ng/dl. The percentage of patients classified as 25(OH)D deficiency (defined as ≤10 ng/dl) was 76%.There were no statistically significant differences in 25(OH)D levels between those who developed GDM, 8.30 (+2.6) and those who normoglysemic, 8.05 (+5) (p=0.229). Even after adjustments for confounders such as patients characteristics we found no significant association. Fasting plasma glucose (FPG) levels after OGTT and first trimester insulin were associated inversely with 25(OH)D vitamin levels (p=0.008 and p=0.02). Conclusions: The study findings that first trimester maternal 25(OH)D vitamin was not significantly associated with elevated risk for developing GDM. FPG levels after OGTT and first trimester insulin were associated inversely with 25(OH)D vitamin levels (p=0.008 and p=0.02).