COVID-19 pandemisi döneminde sağlık çalışanlarının psikolojik etkilenme düzeyleri/ Bitlis örneği
Psychological impact levels of healthcare workers during the COVID-19 pandemic/ Bitlis example
- Tez No: 777655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Administration, Psychology, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kovid-19, anksiyete, uyku kalitesi, tükenme, Kovid-19, anxiety, sleep quality, exhaustion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kovid-19 pandemisi, sağlık görevlileri tarafından dünya çapında kontrol altına alınmaya çalışılsa da virüsün yayılma hızı ve ağır klinik seyri salgın ile mücadelede zorlukları beraberinde getirmiş ve sürecin uzamasına neden olmuştur. Özellikle sağlık çalışanları pandemi sürecinde birçok açıdan sıkıntı yaşamıştır. Bu çalışmanın amacı Bitlis'te bulunan sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarının Kovid-19 pandemi sürecinde sosyal, zihinsel ve psikolojik olarak yaşadıkları sorunları ortaya koymaktır. Bu kapsamda çalışmada, gözlemlerin ve ölçme yöntemlerinin tekrarlanabildiği ve sayısal araştırmalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği araştırma yöntemi olan nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma tekniklerinden olan tarama modeli kullanılmış ve bu kapsamda anket verileri toplanmıştır. Araştırmada öncelikle katılımcıların demografik verileri, ardından Kovid-19 salgınının çalışma ve sosyal hayata olan etkisi; iş ortamı, koruyucu eğitimler ve mesleki etkileri ile salgının psikolojik etkilerine yönelik soruları yanıtlamaları istenmiştir. Analizlerde SPSS v23 paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler uygulanarak veriler“n”ve“%”olarak Çizelgelerde sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; pandemi döneminin iş yoğunluğunu artırması nedeniyle çalışanların tükendiği, sosyal yaşamının değiştiği tespit edilmiştir. Katılımcıların yarısında aile bireylerinden olumsuz bir tepki söz konusudur. Katılımcıların neredeyse tamamı psikolojik destek almamış ve tedbirsiz ortamın kaygı yarattığını ifade etmiştir. Sınırlı sayıda katılımcıda uyku problemi ve istifa etme düşüncesi bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the Kovid-19 pandemic was tried to be brought under control by healthcare professionals worldwide, the speed of the spread of the virus and its severe clinical course brought difficulties in the fight against the pandemic and prolonged the process. Especially healthcare workers have experienced many difficulties in many aspects during the pandemic process. The aim of this study is to reveal the social, mental, and psychological problems experienced by healthcare workers working in health institutions in Bitlis during the Kovid-19 pandemic process. In this context, quantitative research method, which is a research method in which observations and measurement methods can be repeated and carried out through numerical research, was used in the study. The survey model, which is one of the quantitative research techniques, was used in the study and survey data were collected in this context. In the study, the participants were first asked to answer questions about the demographic data of the participants, then the impact of the Kovid-19 outbreak on working and social life, the work environment, protective trainings and occupational effects, and the psychological effects of the outbreak. SPSS v23 package program was used in the analysis. Descriptive statistics were applied, and the data were presented in tables as“n”and“%”. According to the results of the research, it was determined that employees were exhausted, and their social life changed due to the increase in work intensity during the pandemic period. In half of the participants, there was a negative reaction from family members. Almost all the participants did not receive psychological support and stated that the precautionary environment caused anxiety. A limited number of participants reported sleep problems and thoughts of resignation.