Zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma
Short work due to force majeure
  1. Tez No: 777694
  2. Yazar: SÜMEYYE ELGÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ BOZKURT GÜMRÜKÇÜOĞLU, DOÇ. DR. ATİKE EDA MANAV ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek Çalışma, Kısa Çalışma, Kısa Çalışma Ödeneği, Mücbir Sebep, Zorlayıcı Sebep, Flexible Working, Force majeure, Short Work, Short Work Payment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Kısa çalışma uygulaması, işçinin ve dolayısıyla istihdamın korunması amacıyla düzenlenmiş bir esnek çalışma yöntemidir. Kısa çalışma işyerinin bir genel, sektörel veya bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebep nedeniyle, biriken iş gücünün işverene getirdiği ekonomik yükün aşılması amacıyla, İŞKUR onayı ile uygulanabilir. Çalışmamızda öncelikle, kısa çalışmaya imkân veren hallerden biri olan 'zorlayıcı sebep' incelenmiştir. Ardından kısa çalışma kavramı tanıtılmış olup son olarak zorlayıcı sebeplerle kısa çalışma uygulamasının hüküm ve sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Short work is a flexible working method designed to protect the worker thus employment. Short work can be applied with the approval of İŞKUR in order to overcome the economic burden of the accumulated labor force on the employer due to a general, sectoral or regional crisis or force majeure. In our study, first of all, 'force majeure', which is one of the situations that allows short work, was examined. Then, the concept of short work was introduced, and finally, the terms and results of short work due to force majeure were explained.