Dijital teknoloji kullanımı ile marka tutumu arasındaki ilişki: Boyner örneği
The relationship between the use of digital technology and brand attitude: A review on the Boyner brand
  1. Tez No: 777709
  2. Yazar: HÜLYA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ TAMER GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital teknoloji, Marka tutumu, Marka aktivizmi, Boyner Grup, Morhipo, Hopi, Digital Technology, Brand Attitude, Brand Activism, Boyner Group, Morhipo, Hopi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Boyner Grubunun dijital teknoloji kullanımı ve marka tutumu incelenmiştir. Çalışma kapsamında Boyner grubuna bağlı; Boyner, Morhipo, Hopi ve AltınyıldızClasics markalarının mobil uygulama, web sitesi, Twitter ve Instagram analizleri yapılmıştır. Bununla birlikte Boyner markalarıyla aynı kategorilerde yer alan LC Waikiki, Flo, Kiğılı, Avva ve Defacto gibi markaların da analizleri yapılarak Boyner grup markalarıyla karşılaştırılmıştır. Çalışmanın literatür bölümünde dijital teknolojinin gelişimi, marka kavramı, marka aktivizmi, dijital markalaşma ve markaların sosyal sorumluluk kavramlarına ilişkin konulara değinilmiştir. Boyner Grubunun sosyal sorumluluk faaliyetleri incelenmiş, markanın pandemi süreci ve pandemi sonrasındaki sosyal sorumluluk projeleri ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde Boyner Grup markalarına ve rakip markaların dijital teknoloji kullanımlarına ilişkin veriler analiz edilmiştir. Çalışma verilerinden çıkan sonuçlara bakıldığında, Boyner Grubunun dijital teknolojiyi etkin kullandığı ve dijital teknoloji kullanımının marka gelişimini olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Günümüzde dijital teknolojinin, markaların varlığı için temel altyapı haline geldiği ve dijital teknolojiyi etkin kullanan markaların başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Çift yönlü etkileşimin olduğu ve tüketici talep ve şikâyetlerinin üçüncü şahıslar tarafından da gözlemlendiği, dijital platformlarda markaların ürün ve hizmet kaliteleriyle birlikte, sipariş takibi, ücret iadesi, hızlı teslimat gibi konuların markaya yönelik tutumu etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Boyner Group's use of digital technology and brand attitude were examined. Within the scope of the study, affiliated to the Boyner group; Mobile application, website, Twitter and Instagram analyzes of Boyner, Morhipo, Hopi and Altınyıldız Classics brands were made. In addition, brands such as LC Waikiki, Flo, Kiğılı, Avva and Defacto, which are in the same categories as Boyner brands, were also analyzed and compared with Boyner group brands. In the literature part of the study, the development of digital technology, the concept of brand, brand activism, digital branding, and the concepts of social responsibility of brands are mentioned. BoynerGroup's social responsibility activities were examined, the brand's pandemic process and post-pandemic social responsibility projects were discussed. In the last part of the study, data on BoynerGroup brands and digital technology usage of competing brands were analyzed. Looking at the results from the study data, it is seen that BoynerGroup uses digital technology effectively and the use of digital technology positively affects brand development. Today, it has been observed that digital technology has become the basic infrastructure for the existence of brands and brands that use digital technology effectively are successful. In digital platforms where there is a two-way interaction and consumer demands and complaints are observed by third parties, it has been seen that the brand's product and service quality, as well as order tracking, refund, fast delivery, affect the attitude towards the brand.