Etik liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Eğitim sektöründe bir araştırma
The relationship between ethical leadership and organizational commitment: A research in the education sector
  1. Tez No: 777784
  2. Yazar: MELİKE USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Ethical Leadership, Leadership, Organizational commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bütün toplumları ön plana çıkaran önemli unsurlardan biri de eğitimdir. İnsanoğlunun ilk eğitimi ailede başlar. Ailede alınan eğitim hayatımızın ilk basamağını oluşturmakta ve daha sonra gelen basamaklar ise hayatımızı şekillendirmektedir. Bu nedenle insanlara eğitim verecek olan kurumlar etik değerleri bir davranış biçimine getirerek hareket etmelidir. Bu çalışma, Kayseri ilindeki özel eğitim kurumlarında çalışmakta olan öğretmenleri kapsamakta olup, nicel yöntemlerden alan araştırması deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Özel eğitim kurumlarında çalışan yönetici vasfına sahip kişilerin etik liderlik davranışları ile kurumda çalışan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin demografik özellikleri ile onların etik liderlik algıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen diğer bir sonuç ise örgütsel bağlılık ile demografik özellikler arasında anlamlı farklılıkların olduğu yönündedir. Diğer yandan örgütsel bağlılık ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Temel amaç etik liderlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bu doğrultuda, elde edilen sonuçların ilgili literatürdeki boşluğu doldurarak katkı sağlayacağı ve eğitim sektörüne ilgili konularda bilgi kaynağı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Training is one of the important elements that bring all societies to the fore. The first training of mankind begins in the family. The training received in the family constitutes the first step of our life and the next steps have an impact on shaping our lives. For this reason, institutions that will provide education to people should act by bringing ethical values into a behavior. This study covers the teachers working in private education institutions in Kayseri province and was carried out using a field research design from quantitative methods. A significant relationship was found between the ethical leadership behaviors of administrators working in private education institutions and the organizational commitment levels of teachers working in the institution. In addition, statistically significant differences were found between teachers' demographic characteristics and their ethical leadership perceptions. Another result obtained from this study is that there are significant differences between organizational commitment and demographic characteristics. On the other hand, no significant difference was found between organizational commitment and gender variable. The main purpose is to determine the relationship between ethical leadership and organizational commitment. In this direction, it is thought that the results obtained will contribute by filling the gap in the relevant literature and will be a source of information on the education sector.