Osmaniye ilinde halk elinde yetiştirilen ivesi ve Akkaraman koyunlarında kalpastatin gen polimorfizminin PCR-RFLP yöntemi ile belirlenmesi
Determination of calpastatin gene polymorphism by PCR-RFLP method in awassi and Akkaraman sheep raised by public in Osmaniye province
  1. Tez No: 777921
  2. Yazar: MEHMET DOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: CAST geni, İvesi koyunu, Akkaraman koyunu, Polimorfizm, Genotip frekansları, CAST gene, Awassi sheep, Akkaraman sheep, Polymorphism, Genotype frequencies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışmasında Osmaniye'de halk elinde ıslah projesi kapsamında yetiştiriciliği yapılan İvesi ve Akkaraman koyunlarının CAST geni polimorfizmi ile gen ve genotip frekanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Osmaniye ilinde toplam 5 farklı işletmeden 20'şer adet olmak üzere toplam 100 adet İvesi ve yine aynı şekilde 5 farklı işletmeden 20'şer adet olmak üzere toplam 100 adet Akkaraman koyunu üzerinde yürütülmüştür. İvesi ve Akkaraman koyun ırklarına ait genomik DNA örneklerinden çoğaltılan 622 bç uzunluğundaki CAST geni amplikonlarının MspI restiriksiyon enzimi ile kesimi sonucunda; homozigot MM alleli için 336 ve 286 bç uzunluğunda iki adet bant, homozigot NN alleli için 622 bç uzunluğunda tek bir bant ve heterozigot MN allelleri için 622, 336 ve 286 bç uzunluğunda üç adet bant gözlenmiştir. Akkaraman ırkında M ve N allellerinin frekansı sırasıyla 0.82 ve 0.18 olarak hesaplanırken, İvesi ırkında frekanslar aynı sırayla 0.75 ve 0.25 olarak hesaplanmıştır. Akkaraman popülasyonunda Hardy-Weinberg dengesinde sapma önemsiz bulunurken, İvesi koyununda önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the CAST gene polymorphism and gene and genotype frequencies of Awassi and Akkaraman sheep bred within the scope of public breeding project in Osmaniye. It was carried out on a total of 100 Awassi sheep, 20 each from 5 different animal farms, and on a total of 100 Akkaraman sheep, 20 each from 5 different animal farms in Osmaniye. As a result of digesting 622 bp long CAST gene amplicons amplified from genomic DNA samples of Awassi and Akkaraman sheep breeds with MspI restriction enzyme, two bands with a length of 336, and 286 bp were observed for the homozygous MM allele, a single band with a length of 622 bp for the homozygous NN allele, and three bands with a length of 622, 336, and 286 bp for the heterozygous MN allele. While the frequencies of M and N alleles were calculated as 0.82 and 0.18, respectively, in Akkaraman breeds, the frequencies were calculated as 0.75 and 0.25 in the same order in Awassi breeds. While deviation in Hardy-Weinberg balance was found to be insignificant in Akkaraman population, it was significant in Awassi sheep.