Erciyes Üniversitesi kampüsünde karbon ayak izinin belirlenmesi
Determination of the carbon footprint on the Erciyes University campus
- Tez No: 778052
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERDAR GENÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ TANER AZGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Karbon Ayak İzi, GHG Protokolü, Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Carbon Footprint, GHG Protocol, Global Warming, Climate Change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün artmakta ve bu enerjinin önemli bir kısmı fosil yakıtların yakılmasıyla üretilmektedir. Fosil yakıtların yanması, hava kalitesini bozan ve iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya katkıda bulunan sera gazları üretmektedir. Bu tehdide karşı kaynakların verimli bir şekilde kullanımı ve gelecek nesillere aktarımı için sürdürülebilirlik gerekmektedir. Üniversiteler, bu doğrultuda kaliteli yaşamın bir bileşeni olan karbon nötrlüğü için taahhüt ve eylem profilleri sunan kuruluşların başında gelmektedir. Bu çalışma, Sürdürülebilir üniversite kapsamına girmeyi hedefleyen Erciyes Üniversitesi kampüsünde 2017, 2018 ve 2019 yıllarında GHG Protokolü uygulanarak hesaplanan soyut eşdeğer karbondioksit emisyon miktarlarını EPA (United States Environmental Protection Agency) formülleriyle somut terimlere çevirip karbon azaltma stratejilerinin belirlenmesini kapsamaktadır. Yine GHG Protokolü uygulanarak hesaplanan karbondioksit emisyon miktarlarını GreenMetric Derecelendirme Platformunun hesapladığı karbondioksit emisyon miktarları ile karşılaştırılması da kapsam dahilindedir. Yapılan çalışma sonucu, Erciyes Üniversitesi kampüsünde 2017 yılında 27304 ton, 2018 yılında 25243 ton ve 2019 yılında 25721 ton CO2 eşdeğer atmosfere salınım gerçekleşmiştir. Kişi başı emisyon değerleri ise üç yılda da 0,4 ton CO2 eşdeğer olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The need for energy is rising daily to keep up with human demands, and a significant portion of that energy is produced by burning fossil fuels. Burning fossil fuels produces greenhouse gases that degrade air quality and contribute to climate change and global warming. Sustainability is required for the efficient use of resources against this threat and their transfer to future generations Universities are among the top organizations that offer commitment and action profiles for carbon neutrality, which is a component of a quality life, in this direction. This study covers the determination of carbon reduction strategies by converting the abstract equivalent carbon dioxide emission amounts calculated by applying the GHG Protocol in 2017, 2018, and 2019 at the Erciyes University campus, which aims to be included in the scope of a sustainable university, into concrete terms with EPA (United States Environmental Protection Agency) formulas. It is also within the scope of comparing the carbon dioxide emission amounts calculated by applying the GHG Protocol with the carbon dioxide emission amounts calculated by the GreenMetric Rating Platform. As a result of the study, 27304 tons of CO2 equivalent emissions were released to the atmosphere on the Erciyes University campus in 2017, 25243 tons in 2018, and 25721 tons in 2019. Emissions per capita are calculated as 0.4 tons of CO2 equivalent in three years.