A genealogical view of the evolution of yoga and its appropriation by the west as physical fitness: Relevance of Foucault's theory of subject
Yoganın evrimine ve batı tarafından fiziksel zindelik olarak sahiplenilmesine soybilimsel bir bakış: Foucault'nun özne teorisinin uygunluğu
- Tez No: 778170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kendilik Teknolojileri, Etik, Özneleşme, Yoganın Evrimi, Modern Postürel Yoga, Technologies of the self, Ethics, Subjectivity, Evolution of Yoga, Modern Postural Yoga
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezin amacı; yoganın Klasik Yogadan Modern Postürel Yogaya evriminin, Foucault'nun çizdiği etik çerçevesine dayanan eleştirel bir incelemesini sunmaktır. Yoganın soybilimsel analizi, moden öncesi yoganın her zaman farklı geleneklere sahip olduğunu ve homojen bir yapısı olmadığını göstermiştir. Soybilimsel yöntem; yoganın tarihindeki değişimleri ve kırılma noktalarını, süreklilik ve süreksizlikler bağlamında ortaya serecektir. Günümüzde yaygın olarak karşılaştığımız Modern Postürel Yogaya dair çalışmaların çoğu neoliberalizm ile aralarındaki önemli ilişkiye odaklanmaktadır. Öte yandan bu konu, Foucault'nun etik teorisi açısından nadiren ele alınmıştır. Foucault; bu çerçevede, özne kuramını, öznenin iktidar ve hakikatle ilişkisine dayanarak tartışır. Kendilik teknolojilerinin etik kuramı için can alıcı rolü, özne ve hakikat arasındaki ilişkiyi kurmasından ve iktidar/tahakküm teknolojileri ile yakınlığından kaynaklanmaktadır. Bu tezde, yoganın bir kendilik teknolojisi olarak kabul edilme olasılığını araştırılmaktadır. Böylece, yoganın özneleşme pratiğinin ve iktidar ilişkilerine direnerek özgürleşen bir etik öznenin kurulumunun bir parçası olup olmadığı sorusu tartıĢılabilir ve yoga pratiğiyle ortaya konulan öznellik incelenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis critically examines the evolution of yoga beginning from Classical Yoga to Modern Postural Yoga within the framework of Foucault's ethics. A close look at the genealogy of yoga shows that there have always been different traditions in premodern yoga, and it has never had a homogenous form. By examining the evolution of yoga genealogically, I will demonstrate the changes, in terms of continuities and discontinuities, and breaking points in this evolution. The issue of Modern Postural Yoga, which is the prevalent form of yoga today, is critical in terms of its relationship with the norms of neoliberalism; therefore, it is mostly studied in this context. However, it is rarely discussed within the framework Foucault's theory of ethics. Foucault discusses his theory of the subject by focusing on the subject, truth and power relations. Technologies of the self have an important role in ethics, as they determine the relationship between the subject and the truth and also because of their close relationship with the technologies of power/domination. In this thesis, the possibility and implications of considering yoga as a technology of the self will be analyzed. To examine yoga with its relation to technologies of self will enable us to discuss the possible role of it in the process of subjectification and in the constitution of the ethical subject with the capacity to exercise his freedom against domination, or to uncover subjectivity the self attains through its practice.