Global governance of policies regarding NEETs and the case of Turkey
NEİY gençlere yönelik politikaların küresel yönetişim bakımından incelenmesi ve Türkiye örneği
- Tez No: 778177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE İDİL AYBARS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, NEİY, Küresel Sosyal Yönetişim, Uluslararası Organizasyonlar, Youth, NEET, Global Social Governance, International Organizations
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Ne eğitimde, ne istihdamda, ne de yerleştirmede (NEİY) olan gençler son on yılda tüm dünyada bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Uluslararası kuruluşlar ve yapılar, NEİY gençlere dikkat çekerek, bu grubu hedefleyen politikaların ülke gündemlerine taşınmasında öncü olmuştur. Çalışmanın merkezine aldığı NEİY kavramı, doksanlı yılların sonunda Birleşik Krallık'ta ortaya çıkmış, küresel finansal krizin akabinde Avrupa Komisyonu tarafından da benimsenmiş ve üye devletlerin bu gençlere ilişkin veri ve politika mekanizmalarını üretmesiyle sosyal politikanın güncel konularından biri haline gelmiştir. Görece büyük bir genç nüfusa sahip olan Türkiye'de 2010lu yılların ikinci yarısından itibaren NEİY politikalarına olan ilgi artmıştır. Bu çalışma, küresel sosyal politika ve küresel yönetişim perspektifinden, Türkiye'de NEİY gençlere ve politikalarına yönelik ilginin hangi temelde ve doğrultuda ortaya çıktığını incelemeyi hedeflemektedir. Çalışma, politika hedefleri oluşturma ve üretme bağlamındaki aktörlerin NEİY olgusuna yaklaşımlarını, politika tasarım süreçlerindeki dinamiklerle beraber incelemeyi hedefler. Farklı işlev ve görevlere sahip kurum ve kuruluşların, NEİY gençlere yönelik politikaları ulusal düzeyde ne şekilde ele aldıklarının yanı sıra, uluslararası bağlamın ulusal politika yapım süreçlerine nasıl yansıdığının analizi hedeflenmiştir. Buna göre, Türkiye'de NEİY gündeminin oluşmasında uluslararası yönetişim yapılarının etkisinin yüksek olduğu görülmekle beraber, uluslararası işbirliğinin politika yapım süreçlerine aynı seviyede yansımadığı tespit edilmiştir. Araştırma ayrıca, neoliberal bir yönetişim rasyonelinin etkin olduğu gelişmiş ekonomilerde ortaya çıkan NEİY kavramlaştırmasının Türkiye bağlamında NEİY olgusunun neden ve sonuçlarıyla beraber bu alandaki politika uygulamalarının kendine has dinamiklerini tartışmaktadır. NEİY tartışmasının, küresel ölçekte ve Türkiye'de yeni ve güncel bir sosyal politika paradigmasının ortaya çıkmasına önemli bir katkı sağlama potansiyeli bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Young people who are neither in education, employment or training (NEET) has emerged as a social policy problem in the last ten years around the world. Having emerged in the Great Britain by the end of 1990s and been adopted by the European Commission consequently, the NEET concept has also been introduced to Turkish policy agenda by the second half of 2010. This study aims to investigate the interest in the NEET concept and policies in Turkey from a perspective of global social policy and global governance paradigm. Correspondingly, the study focuses on the various actors in the policy design and implementation context and analyzes their approaches to the NEET phenomena along with the dynamics of how the international social policy context reflects on the national agendas. The analysis reveals that while Turkish NEET agenda turns out to be compatible with the global social governance of NEETs, the dimension of international cooperation and policy coordination does not resonate at the same level. The study also discusses the idiosyncratic dynamics of the causes and effects of Turkish NEET phenomenon and the policy implementation dimension in the Turkish context which are discrepant from the ones in developed economies where the phenomenon emerged as a result of the neoliberal governance rationale. It is thought that the NEET discussion holds significant potential to contribute to build a new and contemporary social policy paradigm on the global and national level in relation to living conditions of young people.