Özel okullardaki sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul aile işbirliği çerçevesinde karşılaştığı güçlüklerin incelenmesi
Investigation of difficulties encountered by social studies teachers in private schools in the framework of school-family cooperation
- Tez No: 778245
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Okul, Okul Aile İş birliği, Sosyal Bilgiler, Eğitim, Öğretmen, Private School, School-Family Cooperation, Social Studies, Education, Teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, özel okullardaki Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin okul-aile iş birliği çerçevesinde karşılaştığı güçlükleri incelemek amacı ile yapılmıştır. Okul-aile iş birliği eğitim sistemi içerisinde vazgeçilmez birlikteliklerden biridir. Okul-aile iş birliği okul, öğretmen, veli, öğrenci ve yönetim gibi birbirinden ayrı düşünülemeyen unsurlar üzerinde etkileşimi sağlamaktadır. Araştırmadaki veriler Kayseri ve Nevşehir illerindeki özel okullarda görev yapan Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin görüşlerini ifade eden yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi seçilmiştir. Nitel bir araştırma olançalışmadaki veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada özel okullarda görev yapan yirmi bir Sosyal Bilgiler öğretmeni ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan özel okullardaki Sosyal Bilgiler öğretmenlerin büyük bir bölümünün mesleki hizmet süreleri 1 ila 5 yıl arasında olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan Kayseri ve Nevşehir'deki özel okullarda çalışan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunu kadın öğretmenlerden oluştuğu ve büyük bir bölümünün eğitim fakültesi mezunu olduğu görülmüştür. Özel okullardaki Sosyal Bilgiler öğretmenleri ile yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular doğrultusunda, öğretmenlerin okul aile iş birliği çerçevesinde kaynaklanan çok fazla güçlükle karşılaşmadıkları görülmüştür. Karşılaştıkları güçlükleri ise daha çok iş birliği doğrultusunda çözdükleri görülmüştür. Araştırmaya göre, özel okullardaki okul-aile iş birliği okulu yöneten bir grup değil, okulun içerisinde bulunduğu çevreyi tanımasına yardımcı olan, velilerin beklentilerinin ne olduğunu açıklayan, öğrencilerin eğitim süreci içerisinde okula daha çabuk uyum sağlamasını amaçlayan bir grup etkinliği olması gerektiği ifade edilebilir. Araştırma sonucunda özel okullardaki Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin okul-aile iş birliğine daha çok önem vermeleri gerektiği düşünülebilir. Özel okullarda okul-aile birliğinin baskı unsur değil de beklentilerin ortaya konulduğu bir kurum olarak ortaya konulması gerektiği de savunulabilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the difficulties faced by Social Studies Teachers in private schools within the framework of school-family cooperation. School-family cooperation is one of the indispensable partnerships in the education system. School-family cooperation provides interaction on characters that cannot be considered separately from each other such as school, teacher, parent, student and administration. The data in the research were obtained from the semi-structured interview form expressing the views of the Social Studies Teachers working in private schools in the provinces of Kayseri and Nevşehir. The data in the study, which is a qualitative research, were analyzed by content analysis. In the research, interviews were conducted with twenty-one Social Studies teachers working in private schools. It has been observed that most of the Social Studies teachers in private schools participating in the research have a professional service period of 1 to 5 years. It was observed that the majority of Social Studies teachers working in private schools in Kayseri and Nevşehir who participated in the research were female teachers and most of them were graduates of education faculties. In line with the findings obtained from the interviews with the Social Studies teachers in private schools, it was seen that the teachers did not encounter many difficulties arising from the school-family cooperation. It was observed that they solved the difficulties they encountered more in the direction of cooperation. According to the research, it can be stated that the schoolfamily cooperation in private schools should not be a group that manages the school, but a group activity that helps the school to recognize the environment it is in, explains what the expectations of the parents are, and aims to make the students adapt to the school more quickly during the education process. As a result of the research, it can be thought that Social Studies teachers in private schools should give more importance to school-family cooperation. It can be argued that the school-parent union in private schools should be put forward as an institution where expectations are put forward, not a pressure factor.