12. sınıf matematik öğretmenlerinin yapılandırmacı ölçme-değerlendirme tekniklerini kullanabilme yeterliklerinin Metfessel-Michael program değerlendirme modeline göre değerlendirilmesi
The evaluation of the qualifications of 12th grade mathematics teachers to use constructive assessment and assessment techniques according to Metfessel-Michael program evaluation model
  1. Tez No: 778371
  2. Yazar: BURAK FEZA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÜNDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı, Metfessel Michael Program Değerlendirme Modeli, Öğretim Programı, Program Değerlendirme, Yapılandırmacılık, Constructivism, Educational Program, Metfessel- Michael's Program Evaluation Model, Program Evaluation. Teaching Program
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada 12. sınıf matematik öğretmenlerinin eğitimde çağdaş yaklaşımlardan biri olan yapılandırmacı yaklaşıma dayalı ölçme-değerlendirme tekniklerini kullanabilme yeterliklerini hedefe dayalı program değerlendirme modellerinden olan Metfessel - Michael program değerlendirme modeline göre değerlendirmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öğrenciler, öğretmenler, veliler ve okul müdürü ile görüşmeler yapılmış ve onların yapılandırmacı sürece dayalı ölçmedeğerlendirme teknikleri hakkındaki olumlu ya da olumsuz görüşlerini anlatabilmek ve konu hakkında ayrıntılı bilgi elde edebilmek amacıyla durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Mersin'in Anamur ilçesindeki Şehit İbrahim Armut Fen Lisesi'ndeki 2021-2022 Bahar yarıyılındaki üç tane 12.sınıf matematik öğretmeni, 88 son sınıf öğrencisi, bu öğrencilerin her birinin annesi ya da babası ve okul müdürü oluşturmaktadır. Araştırmada uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, her bir grubun yapılandırmacı yaklaşıma dayalı ölçme-değerlendirme teknikleri hakkındaki öğrenmek için hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin elde edilen nitel veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Son sınıf öğrencilerinin, son sınıf öğrenci velilerinin, okul müdürünün, son sınıf matematik öğretmenlerinin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar; temalara, temalar da kodlara ayrılmıştır. Görüşme yapılan bireylerin cevapları hiçbir değişiklik ve yorum yapılmadan doğrudan verilmiştir. Aynı ve benzer ifadeler ise sadece bir kere yazılmıştır. Cümlelerin sonuna katılımcıların ismi yazılmamış, onun yerine öğretmenlere Ö1-Ö2, velilere V1-V4, öğrencilere S1-S2, okul müdürüne de M şeklinde rumuzlar verilmiştir. Tablolarda tema ve kodlar ve kodların ne kadar tekrar edildiğini göstermek için frekanslar gösterilmiştir. Frekans değerleri de en çok tekrar edilenden en az tekrar edilene doğru sıralanmıştır. Açık uçlu olmayan sorulara verilen cevapların ne olduğu da araştırmanın bulgular kısmında her bir çalışma grubu için ayrı bir alt başlık altında belirtilmiştir. Araştırmada öncelikle yapılandırmacı yaklaşımın nasıl ortaya çıktığından, özelliklerinden, en çok bilinen türlerinden, öncülerinden ve eğitimde en çok kullanılan yapılandırmacı yaklaşıma dayalı ölçme değerlendirme tekniklerinden bahsedilmiştir. Daha sonra hedefe dayalı program değerlendirme modellerinden olan Metfessel – Micheal program değerlendirme modelinin temel özelliklerinden, aşamalarından, güçlü ve zayıf yönlerinden ve aldığı eleştirilerden bahsedilmiştir. En son olarak da eğitim programında uygulanan yapılandırmacı yaklaşıma dayalı ölçme değerlendirme teknikleri Metfessel - Michael program değerlendirme modelini çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak ise 12.sınıf matematik öğretmenlerinin genelde anlatım tekniğini kullanmak zorunda kaldıkları ve ölçme – değerlendirmede genellikle klasik yazılı ve test şeklindeki sınavlara yer verildiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the competence of 12th grade mathematics teachers to use measurement-evaluation techniques based on the constructivist approach, which is one of the contemporary approaches in education, according to the Metfessel - Michael curriculum evaluation model, which is one of the goal-based curriculum evaluation models. In the study, interviews were held with students, teachers, parents and school principals and a case study design was used in order to explain their positive or negative opinions about the constructivist process-based assessment-evaluation techniques and to obtain detailed information about the subject. The study group of the research consists of the 2021-2022 Spring Semester at Şehit İbrahim Armut Science High School in the Anamur district of Mersin; three 12th grade mathematics teachers, 88 senior students, each of these students' mother or father and the School principal. Convenience sampling method was used in the study. The data of the research were obtained through semi-structured interview forms prepared to learn about the measurement-evaluation techniques based on the constructivist approach of each group. The qualitative data obtained from the obtained data were analyzed by descriptive analysis technique. The answers given to open-ended questions by senior students, parents of senior students, School principals, and senior maths teachers; divided in to themes and codes in themes. The answers of the individuals interviewed were given directly without any changes or comments. Same and similar statements are written only once. Participants' names are not written at the end of the sentences. Instead, pseudonyms were given to teachers as Ö1-Ö2, parents as V1-V4, students as S1-S2, and the School principal as M. The themes and codes are shown in the tables, and the frequencies are shown to show how often the codes are repeated. Frequency values are also ordered from the most repeated to the least repeated. The answers to the non-open-ended questions are also stated under a separatesub-heading for each study group in the findings section of the research. In research, first of all, how the constructivist approach emerged, its features, the most known types, its pioneers and the most widely used constructivist approachbased assessment and evaluation techniques were mentioned. Then, the basic features, stages, strengths and weaknesses of the Metfessel-Micheal curriculum evaluation model, which is one of the goal-based curriculum evaluation models, and the criticisms it received are mentioned. Finally, the assessment and evaluation techniques based on the constructivist approach applied in the education program were evaluated within the framework of the Metfessel - Michael program evaluation model. As a result, it was understood that the 12th grade mathematics teachers generally had to use the expression technique, and the classical written and test-formed exams were generally included in the assessment-evaluation.