Adnan Binyazar'ın hayatı, sanatı ve eserleri
Adnan Binyazar's life, art and works
- Tez No: 778383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adnan Binyazar, çocuk edebiyatı, deneme, masal, otobiyografi, öykü, roman, Adnan Binyazar, autobiography, children's literatüre, essay, fairy tale, novel, short story
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Çağdaş Türk edebiyatının üretken yazarlarından biri olan Adnan Binyazar, 1965'ten bu yana deneme, roman, öykü, çocuk edebiyatı ve araştırma-inceleme sahasında birçok eser vermiştir. Ancak bu üretkenliği ölçüsünde bir tanınırlığa sahip değildir. Binyazar'ın, Türk edebiyatına kazandırdığı otuzdan fazla eserle kapsamlı bir incelemeyi gerektiren nitelikli yazarlardan biri olduğunu söylemek gerekir. Yaşantısını sanatının odağına yerleştiren Binyazar, yazarlık kariyerine 1965 yılında“Tohum”adlı öyküyle başlar. Yayımladığı romanların ve aldığı çeşitli edebiyat ödüllerinin ardından bir nebze de olsa adından söz ettiren Binyazar, kurgu ve gerçek arasında ilerleyen bir sanat anlayışına sahiptir. Kurmacayı otobiyografik öğelerle harmanlayan yazarın eserlerinde, ben dilinin kullanımı ekseninde özyaşamöyküsel olay ve durumların sıklıkla işlendiği görülür. Genellikle sıradan insanların hayatlarına odaklanan roman ve öykülerinde, bireyin toplum içindeki yeri, beklentileri, duygu ve düşünceleri ile karşılaştığı sorunlar konu edinilmiştir. Buna bağlı olarak eserlerinde yoksulluk, ölüm, aşk, çocukluk, yalnızlık, karamsarlık ve sevgi gibi ortak temalar toplumsal ve bireysel ölçekte eleştirel bir tutumla işlenmiştir. Kurgusal metinlerin temel yapısını oluşturan olay örgüsü, zaman, mekân ve şahıs kadrosu gibi unsurlar, Binyazar'ın eserlerinde organik bir düzene ve bütünlüğe sahiptir. Çalışmada, çocuk edebiyatı sahasında kaleme aldığı üç roman, bir biyografi, masal ve hikâye kitapları ise kurgu, olay örgüsü, kişiler, iletiler, tema, dil ve anlatım ile temel eğitim ilkeleri başlıkları altında incelenmiştir. Hayatı, sanatı ve eserleri bağlamında yapılan bu inceleme sonucunda Adnan Binyazar'ın Türk edebiyatı içindeki yeri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Adnan Binyazar, one of the prolific writers of contemporary Turkish literature, has produced many works in the field of essays, novels, short stories, children's literature and research and analysis since 1965. However, it does not have a recognition to the extent of its productivity. It should be said that Binyazar is one of the qualified writers that requires a comprehensive examination with more than thirty works he brought to Turkish literature. Binyazar, placing his life at the center of his art, begins his writing career in 1965 with the story“Tohum”. Binyazar, who made a name for himself after the novels he published and the various literary awards he received, has an understanding of art that moves between fiction and reality. In the works of the author, who blends fiction with autobiographical elements, it is seen that autobiographical events and situations are frequently handled on the axis of the use of the language of self. In his novels and stories, which generally focus on the lives of ordinary people, the place of the individual in society, his expectations, feelings and thoughts and the problems he encounters are discussed. Accordingly, in his works, common themes such as poverty, death, love, childhood, loneliness, pessimism and love were handled with a critical attitude on a social and individual scale. Elements such as plot, time, place and character, which form the basic structure of fictional texts, have an organic order and integrity in Binyazar's works.In the study, three novels, a biography, fairy tale and story books that he wrote in the field of children's literature were examined under the titles of fiction, plot, people, messages, theme, language and expression and basic education principles.As a result of this examination made in the context of his life, art and works, the place of Adnan Binyazar in Turkish literature has been tried to be determined.