Farklı coğrafik koşullarda farklı branşlarda uygulanan 8 haftalık kronometrik yoğun interval antrenmanın elit sporcularda bazı performans parametreleri ve hematolojik değerlerinin incelenmesi
In different geographical conditions in different branches, 8 WEEK intense interval training that is applied chronometric performance parameters and the effect on some hematological values
- Tez No: 778457
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP FAZIL KİSHALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Performans, Hematoloji, Antrenman, Performance, Hematology, Exercise
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Çalışmada aktif voleybol ve hentbol sporcularının 8 haftalık kronometrik yoğun interval antrenmanın sporcuların performanslarını coğrafik koşullar ve farklı branşlar ele alınarak etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya spor yapan 20 voleybol sporcusu ve 19 hentbolcudan oluşan 39 sporcu katılmıştır. Çalışma çift yönlü olması dolayısıyla kan parametreleri Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalın' da, gerçekleşmiştir. İzmir ölçümleri ise özel bir tıp laboratuvarında gerçekleşmiştir. Denge ölçümleri Kinesthetic Ability Trainer(sportkat4000) ile denge testleri gerçekleştirilmiştir. Wingate ölçümleri Monark 824 model bisiklet ergometresi ve ergometreye bağlanan bilgisayar ile yapıldı. Çeviklik ölçümleri için illinois çeviklik testi uygulandı. Esneklik ölçümleri için sit and reach sehpasından faydalanıldı. Sürat testi için 30m sprint testi uygulandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde lisanslı SPSS 20.0 windows paket programı kullanıldı ve anlamlılık seviyesi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Doğu ve Batı bölgesi sporcularına 8 haftalık kronometrik yoğun interval antrenman sonrasında doğu bölgesi voleybol sporcularının statik ve dinamik denge, esneklik performansını geliştirdiği tespit edilmiştir. Doğu bölgesi hentbol sporcularının anaerobik güç, statik sağ, sol, dinamik sağ, sol, çift ayak denge ve esneklik parametrelerini tespit edilmiştir. Batı bölgesi voleybol ve hentbol sporcularının anaerobik güç, çeviklik, staik sağ, çift ve esneklik performansını geliştirdiği tespit edilmiştir. 8 haftalık kronometrik yoğun interval antrenman programı doğu-batı grubu sporcuların kan analiz değerlerindede değişiklikler meydana getirmiştir. Sonuç: 8 haftalık kronometrik yoğun interval antrenmanının doğu ve batı grubu sporcuların performans parametrelerinde gelişim sağladığı tespit edilmiştir. Uygulanan antrenman protokolü sonrasında doğu ve batı grubu sporcularında farklı ve aynı kan parametrelerinde analmlı değisiklikler tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the effect of 8-week chronometric intensive interval training of active volleyball and handball athletes on the performance of the athletes by considering geographical conditions and different branches. Material and Method: 39 athletes, including 20 volleyball players and 19 handball players, participated in the study. Since the study was bidirectional, blood parameters were performed in Erzurum Atatürk University Training and Research Hospital, Department of Emergency Medicine. Izmir measurements were made in a private medical laboratory. Balance measurements Balance tests were performed with the Kinesthetic Ability Trainer(sportkat4000). Wingate measurements were made with a Monark 824 model bicycle ergometer and a computer connected to the ergometer. Illinois agility test was used for agility measurements. The sit and reach table was used for flexibility measurements. For the speed test, the 30m sprint test was applied. Licensed SPSS 20.0 windows package program was used in the statistical evaluation of the data and the significance level was accepted as 0.05. Results: After 8 weeks of chronometric intensive interval training for the athletes of the Eastern and Western regions, it was determined that the volleyball athletes of the Eastern region improved the static and dynamic balance and flexibility performance. The parameters of anaerobic strength, static right, left, dynamic right, left, double foot balance and flexibility of the handball athletes of the Eastern region were determined. It has been found that western region volleyball and handball athletes improve anaerobic strength, agility, staic right, double and flexibility performance. The 8-week chronometric intensive interval training program also produced changes in the blood analysis values of the east-west group athletes. Conclusion: It has been determined that 8-week chronometric intensive interval training provides improvement in the performance parameters of the athletes in the eastern and western groups. After the training protocol applied, significant changes were detected in different and same blood parameters in the eastern and western group athletes