Girit'in elden çıkış sürecinde Osmanlı Devleti ve büyük güçler (1869-1897)
The Ottoman Empire and the great powers in the process of abandoning Crete (1869-1897)
  1. Tez No: 778516
  2. Yazar: ADEM HORAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY PULLUKÇUOĞLU YAPUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Girit, isyan, hariciye, XIX. yüzyıl, Girit isyanları, Yunanistan, Crete, rebellion, foreign, XIX. century, Cretan revolts, Greece
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
XIX. yüzyılda yaşanan gelişmelerle beraber Osmanlı Devleti için sorunlu bir ada haline gelen Girit adası, devleti gerek cephede gerekse masada uğraştıran önemli bir unsur olmuştur. Özellikle Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanması Osmanlı Devleti ve Girit için önemli bir dönüm noktasını teşkil etmiştir. Yunan bağımsızlığı devlet için Girit sorununun da başlayıp yüzyılın ikinci yarısı itibariyle uluslararası bir hal almasını da beraberinde getirmiştir. Özellikle yüzyılın ikinci yarısı ile değişen devletlerarası dengeler, stratejik açıdan önemli bir noktada bulunan Girit adasının da Avrupalı büyük devletler tarafından önemsenmesine ve üzerinde söz sahibi olma isteklerine sahne olmuştur. Devletlerin Osmanlı merkezli büyük çaplı bir savaştan ziyade diplomasiye dayalı politikalar üretmeye çalışmaları kendini Girit adasında da göstermiştir. Devletlerin bu politikalarına karşın Osmanlı Devleti ise içinde bulunduğu sorunlardan dolayı genel olarak diplomasi yolunu tercih etmek zorunda kalmıştır. Tezin çalışma konusu Girit adasının XIX. yüzyılın ikinci yarısında (1869-1897), Osmanlı'dan kopuşu sürecinde gerek Osmanlı Devleti gerekse devrin önde gelen devletlerinin izledikleri harici politikalar olmuştur.
Özet (Çeviri)
The island of Crete, which became a problematic island for the Ottoman Empire with the developments in the 19th century, became an important element that made the state busy both at the front and the table. In particular, the independence of Greece constituted an important turning point for the Ottoman Empire and Crete. Greek independence also brought about the fact that the Crete problem began for the state and became international in the second half of the century. Especially with the second half of the century, the changing interstate balances witnessed the importance of the island of Crete, which is at a strategically important point, by the European great states and their desire to have a say on it. The efforts of the states to produce policies based on diplomacy rather than a large-scale war centered on the Ottoman Empire also showed itself in the island of Crete. Despite these policies of the states, the Ottoman Empire had to choose the path of diplomacy in general due to the problems it was in. The study subject of the thesis was the external policies followed by both the Ottoman Empire and the leading states of the period in the second half of the 19th century (1869-1897) of the island of Crete, in the process of breaking away from the Ottoman Empire.