Mayıs 2006 Güney Azerbaycan Karikatür Krizi olayının kitle iletişim araçlarının toplumsal olaylara etkisi bakımından incelenmesi
A study on the social events in terms of mass media: The example of the Cartoon Crisis In South Azerbaijan On May 2006
- Tez No: 778520
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TEMİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Güney Azerbaycan, Azerbaycan, Karikatür, Hamam Böceği, İsyan, Protesto, Miting, İran, Kitle İletişim Araçları, Toplumsal olaylar, South Azerbaijan, Azerbaijan, Caricature, Cockroach, Rebellion, Protest, Rally, Iran, Mass Media, Social events
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kitle iletişim araçlarının gelişmesi ile küresel anlamda sınırların kalkması, bilgiye ulaşmada insanlara kolaylık sağlamaktadır. Haber ve bilgi sağlama işlevi olan internet gazeteleri teknolojik imkanların katkısıyla sürekli kendini yenilemektedir. Kitle iletişim araçları, insanların haber alma özgürlüğüne katkıda bulunurken aynı zamanda kitlelerin toplumsal olaylara sebebiyet verebilmelerine de neden olmaktadır. İran'ın son yüz yılını incelediğimizde Türklerden sonra yönetime Pehlevi rejimi geçmiştir. Türkmençay Antlaşmasıyla Kuzey Azerbaycan'dan ayrı kalan Güney Azerbaycan Türkleri, Farslılardan sonra en fazla nüfusa sahip millet olarak İran'da yaşamaktadırlar. Birden çok etnik grubu bünyesinde barındıran İran, bazı dönemlerde ayaklanmalar ile karşı karşıya gelmiştir. Katı ve sert bir yapıya sahip olan İran rejimi Güney Azerbaycan Türklerine yönelik asimilasyon politikaları gerçekleştirmiştir. Çalışmamız kapsamında olan kitle iletişim araçları ve buna bağlı gelişen toplumsal olaylar incelenmiştir. Güney Azerbaycan Türklerinin İran'da gerçekleştirdiği toplumsal olaylardan en önemlisi olan Mayıs ayaklanması detaylandırılmıştır. Mayıs Ayaklanması olarak bilinen Mayıs 2006 Karikatür Krizi konusunun, literatürde makale ve başlıklardan oluştuğu gözlemlenmiştir. İran'da yaşayan Azerbaycan Türklerine yönelik hakaret içerikli bir yayın sonrası yaşanan toplumsal olaylar ve bu olayların dünya medyasındaki yankıları ele alınıp detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of mass media and the removal of borders in the global sense provides convenience to people in accessing information. Online newspapers, which have the function of providing news and information, are constantly renewing themselves with the contribution of technological opportunities. While mass media contributes to people's freedom of information, they also cause the masses to cause social events. When we focus in the last century of Iran, the Pahlavi regime came to power after Turks. South Azerbaijan Turks, who were separated from Northern Azerbaijan with the Turkmenchay Treaty, live in Iran as the nation with the highest population after the Persians. Iran, which includes more than one ethnic group, has faced uprisings in some periods. The Iranian regime, which has a strict and rigid structure, carried out assimilation policies towards the Southern Azerbaijan Turks. The mass media and related social events within the scope of our study were examined. The May Uprising, which is the most important of the social events carried out by the Southern Azerbaijan Turks in Iran, is detailed. It has been observed that the subject of the May 2006 Cartoon Crisis, known as the May Uprising, consists of articles and titles in the literature. The social events that took place after an insulting content release against the Azerbaijani Turks living in Iran and the repercussions of these events in the global media were discussed and examined in detail.