Farklı kaba ve konsantre yemlere katılan bitkisel ve hayvansal yağların ruminantlarda in vitro fermentasyon parametrelerine etkisi
The effect of vegetable and animal oils added to different forages and concentrates on in vi̇tro fermentation parameters in ruminants
- Tez No: 778814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KANBER KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçek yağı, Bitkisel yağ karışımı, Palm yağı, Tavuk yağı, in vitro gaz üretimi, Sunflower oil, Vegetable oil blend, Palm oil, Chicken oil, in vitro gas production
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı ayçiçeği küspesi, buğday tane yemi, yonca kuru otu ve mısır silajına farklı oranlarda (kuru madde (KM)'ye %4 ve %6) ayçiçek yağı, bitkisel yağ karışımı, palm yağı ve tavuk yağı katılmasının in vitro gaz üretimi ve bazı fermentasyon parametrelerine etkisinin saptanmasıdır. Çalışmada, yonca kuru otu ve mısır silajına %4 ve %6 oranlarında farklı yağların katılması; in vitro gaz üretimi, metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) ve organik madde sindirimi (OMs) değerlerini; toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) ile asetik, propiyonik, bütirik, iso-valerik, iso-bütirik ve valerik asitlerin molariteleri ile toplam protozoa sayısını olumsuz etkilememiştir (P>0.05). Ancak bu yağlar yonca kuru otu ve mısır silajının in vitro ruminal metan emisyonunu (% ya da ml) artırmıştır (P0.05) saptanmıştır. Sonuç olarak, kullanılan hammaddenin besin madde içeriğinin ilave edilecek yağ katkı maddesinin in vitro ruminal fermentasyon değerlerini değiştirdiği anlaşılmıştır. Mısır silajı, yonca kuru otu, ayçiçeği küspesi ve buğday tane yemine %4 ve %6 oranlarında ayçiçek yağı, bitkisel yağ karışımı, palm yağı ve tavuk yağı ilavesinin in vitro ruminal fermentasyon parametrelerini etkilerinin farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of fermentation parameters of sunflower oil, vegetable oil blend, palm oil and chicken oil addition to sunflower meal, wheat feed, alfalfa hay and corn silage at different rates (%4 and 6%) by in vitro gas production technique. In the study, it was determined that the addition of %4 and 6% different oils to the alfalfa herbage and corn silage did not adversely affect level of in vitro gas production, metabolic energy (ME), net energy lactation (NEL), and organic matter digestion (OMD) and the molarities of total volatile fatty acids (TVFA), acetic, propionic, butyric, iso-valeric, iso-butyric and valeric acids and total protozoa number (P>0.05). However, these oils increased in vitro ruminal methane emissions (% or ml) from alfalfa herbage and corn silage (P0.05). As a result, it was understood that the nutrient content of the feedstuffs used changed the in vitro ruminal fermentation values of the oil additive to be added. The addition of sunflower oil, vegetable oil blend, palm oil and chicken oil at %4 and 6% rates to corn silage, alfalfa herbage, sunflower meal and wheat grain found to differ on in vitro ruminal fermentation parameters.