Antik Dönem Likya bölgesi ve şehirlerinin coğrafi açıdan değerlendirilmesi
Geographical assesment of the Lycia region And cities in antiquity
- Tez No: 778819
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYARTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Antik Dönem, Likya Bölgesi, Antik Şehir, Yerleşme, Tarihi Coğrafya, Antiquity, Lycia Region, Ancient City, Settlement, Historical Geography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
“Antik Çağ'da Likya Bölgesi ve Şehirlerinin Coğrafi Açıdan Değerlendirilmesi”başlıklı doktora tezi, Tarihi Coğrafya çalışmaları kapsamında ele alınmış olup, Likya Bölgesi ve şehirlerinin Antik Dönemdeki durumu coğrafi açıdan incelenmiştir. Çalışma sahasının konumu, fiziki coğrafya özellikleri, yerleşme özellikleri, siyasi örgütlenmeleri, kültürel yaşamları ve ekonomik özellikleri bulunduğu dönem içerisinde değerlendirilmiştir. Bugün Teke Yarımadası sınırları içerisinde kalan sahanın, insanlığın en eski dönemlerinden beri dikkat çekmiş olması ve bu hususta birçok medeniyetin buraya sahip olmak istemesine neden olmuştur. Sahanın araştırılmaya başlanması 18. yüzyıldan itibaren de bilim adamları ve seyyahlar tarafından gerçekleştirilmiş olup bu araştırma ve çalışmalar günümüze kadar devam etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; Likya Bölgesi'nin İlkçağ'daki durumunun coğrafi bir yaklaşımla ve Tarihi Coğrafya kapsamında incelenmesi olmuştur. Çalışmamız dahilinde geniş bir literatür taraması yapılmış olup, birçok kaynak incelenmiş, antik dönem kaynaklarından faydalanılmış ve bilhassa kazı çalışma raporlarına başvurulmuştur. Arazi çalışmaları bu tezin önemli bir kısmını teşkil etmiştir. Çeşitli dönemlerde sahada yapılan çalışmalarda elde edilen veriler değerlendirilmiş ve işlenmiştir. Gerek sahadan gerekse kaynaklardaki veriler bilgisayara aktarılmış ve ArcGIS 10.8 programı vasıtasıyla çeşitli haritalar üretilmiş ve tez yazımı tamamlanmıştır. Dönem, Likya Bölgesi ve şehirleri özelinde incelenmiş olup neden-sonuç ilişkisi kurularak coğrafi açıdan değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis titled“Geographical Assesment of The Lycia Region And Cities in Antiquity”deal with within the scope of Historical Geography studies, and the situation of the Lycia Region and its cities in the Ancient Period was examined geographically. The location of the study area, its physical geographical features, settlement features, political organizations, cultural life, and economic features were evaluated within the period in which it was found. The fact that the area, which is within the borders of the Teke Peninsula today, has attracted attention since the earliest times of humanity, has caused many civilizations to want to have it here. Since the 18th century, it has been possible to explore and research the area by scientists and travelers, and this research and studies are still continuing. The fundamental purpose of conducting such a study is to examine the situation of the Lycia Region in the Ancient period, within the scope of Historical Geography, with a geographical approach. In this study, a wide literature review was made, many sources were examined, ancient sources were used and especially excavation reports were consulted. Field studies constituted an important part of this thesis. The data obtained from the field studies in various periods were evaluated and processed. The data from both the field and the sources were transferred to the computer and various maps were produced by the ArcGIS 10.8 program and the thesis was completed. The period has been examined specifically for the Lycia Region and its cities, and an assessment from the geographical aspect has been made by establishing a cause-effect relation.