Kurum kültürüne ilişkin bir durum çalışması: Yatılı bir eğitim kurumu örneği
A case study on institutional culture: The case of a boarding educational institution
  1. Tez No: 778818
  2. Yazar: ELİF İREM KUNDURACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK ÇAĞLA GARİPAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kurum Kültürü, Kurum Kültürünün Sürdürülmesi, Culture, Corporate Culture, Sustaining Corporate Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul'da bulunan bir yatılı eğitim kurumunda görev yapmış veya yapmakta olan yöneticilerin kurum kültürüne, kurum kültürünün sürdürülebilirliğine ve dönüşümüne ilişkin görüşlerini incelemektir. Çalışma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da bulunan bir yatılı eğitim kurumunda çalışmış veya çalışmakta olan 9 yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın deseni, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışmasıdır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler kapsamında“yönetici görüşlerine göre kurum kültürünü sürdürülebilir kılan faktörler”ve“kurum kültürünün dönüşümünü mümkün kılan faktörler”olmak üzere iki tema ortaya çıkmıştır. Kurum amaçları, iletişim, motivasyon, kardeşlik algısı, mezunların kurumda çalışması, sürekli gelişim, prosedürler, yatakhane kültürü ve yemekhane kültürü yönetici görüşlerine göre kurum kültürünü sürdürülebilir kılan faktörler teması altında ortaya çıkan kodlardır. İkinci tema olan kurum kültürünün dönüşümünü mümkün kılan faktörler teması altında ise iletişim, koordinasyon ve iş birliği, teknolojik yenilik, dönüşüm/değişim, güven, mantık ve sağduyu, yatakhane kültürü, yemekhane kültürü ve yöneticilerin tutumu kodları ortaya çıkmıştır. Her iki temada da“iletişim”,“yatakhane kültürü”ve“yemekhane kültürü”kodlarının yer aldığı görülmüştür. Bu da kurum kültürünün sürdürülmesinde ve dönüşümünde, kurumun vizyonunun ve misyonunun gerçekleştirilmesinde iletişim, yatakhane ve yemekhane kültürünün önemini gözler önüne sermektedir. Kurumların sahip olduğu kültürün yaşanılan çağa ayak uydurması beklenir. Bununla birlikte kurumun geçmişine yani köklerine bağlı kalması da bir bu kadar önemlidir. Uzun tarihi geçmişine rağmen yatılı eğitim kurumlarının kurum kültürünün tam olarak oturmadığı düşünülmektedir. Bunun en temel nedeni de kurumu kurum yapan köklerini zayıflatan faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of the managers who have worked or are working in a boarding education institution in Istanbul on the corporate culture, the sustainability and transformation of the corporate culture. The study was carried out with the participation of 9 administrators who worked or were working in a boarding education institution in Istanbul in the 2022-2023 academic year. Research data were collected using a semi-structured interview form. The design of the research is the case study, which is one of the qualitative research methods. Within the scope of the data obtained from the semi-structured interviews, two themes emerged as“factors that make the corporate culture sustainable according to the views of the managers”and“the factors that make the transformation of the corporate culture possible”. Institutional objectives, communication, motivation, fraternity perception, graduates working in the institution, continuous development, procedures, dormitory culture and refectory culture are the codes that emerge under the theme of factors that make the corporate culture sustainable according to the views of the managers. The codes of communication, coordination and cooperation, technological innovation, transformation/change, trust, logic and common sense, dormitory culture, refectory culture and managers' attitudes emerged under the theme of factors that enable the transformation of corporate culture, which is the second theme. It was observed that both themes included the codes of“communication”,“refectory culture”and“dormitory culture”. This reveals the importance of communication, refectory and dormitory culture in the maintenance and transformation of the corporate culture and the realization of the vision and mission of the institution. The culture of the institutions is expected to keep up with the age. However, it is just as important that the institution stays connected to its past, that is, to its roots. Despite its long history, it is thought that the institutional culture of boarding education institutions is not fully established. The main reason for this is the factors that weaken the roots of the institution.