Anca ilişkili vaskülit tanılı hastalarda platelet lenfosit oranının inflamasyonla olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between platelet lymphocyte ratio and i̇nflammation in patients with anca associated vasculitis
  1. Tez No: 778905
  2. Yazar: SEDA NUR YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL DİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ANCA ilişkili vaskülit, platelet lenfosit oranı, nötrofil lenfosit oranı, ANCA associated vasculitis, platelet lymphocyte ratio, neutrophil lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ANCA ilişkili vaskülitler (AAV) doku hasarının başlatıcı bir inflamatuvar olayla yüksek düzeyde spesifik bir immün yanıtın etkileşiminden kaynaklanan karmaşık immün aracılı hastalıklardır. Hastalık aktivitesini değerlendirmek adına Birmingham Vasculitis Activity Score (BVAS) gibi yöntemler geliştirilmiştir. Çalışmamızda AAV tanılı hastalarda, platelet/lenfosit (PLR), nötrofil/lenfosit (NLR) oranlarını belirleyerek bu değerlerin hastalık aktivitesi ile ilişkisini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya, 2004-2022 yılları arasında merkezimizde AAV tanısı ile takip edilen 123 hasta ve kontrol grubu olarak da nefroloji bilim dalı hipertansiyon polikliniğinde takip edilen 50 hasta dahil edildi. Olguların yaş, cinsiyet, tanı tarihi, ANCA serolojisi, başvuru kreatinin, lökosit, nötrofil, lenfosit, hemoglobin ve platelet, albümin, sedimantasyon, CRP düzeyleri, başvuru anına kadar olan hastalık ile ilişkilendirilebilen klinik bulgular; böbrek tutulumu, akciğer tutulumu, genel semptomlar, cilt tutulumu, mukozal membran tutulumu, kulak burun boğaz tutulumu, nörolojik tutulum, kardiyak tutulum, gastrointestinal sistem tutulumu olup olmadığı kaydedildi. Bu veriler doğrultusunda hastaların tanı anı BVAS, PLR, NLR oranları hesaplandı. BVAS ölçümü ile PLR düzeyi arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (p=0,008). BVAS düzeyinin NLR düzeyi ile arasında yine aynı yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p0,05). AAV'li hastalarda PLR ve NLR'nin CRP ve BVAS ile korele olduğu görülmüş ve hastalık aktivitesini veya inflamasyon şiddetini göstermede bir belirteç olarak kullanılabileceği öngörülmüştür. Ancak bunun için daha fazla sayıda hasta içeren kapsamlı klinik çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ANCA associated vasculitis are complex-immune mediated disorders in which tissue injury results from an initiating inflammatory event and a higly specific immune response to this event. Methods like the Birmingham Vasculitis Activity Score (BVAS) have been developed to assess disease activity. In our study, we aimed to determine the PLR, NLR ratios in patients diagnosed with AAV and to evaluate retrospectively the relationship between these values and disease activity. In this study, 123 patients followed up with the diagnosis of ANCA-related vasculitis in our center between 2004-2022 and 50 patients followed in the hypertension outpatient clinic were included as the control group. Age, gender, date of diagnosis, ANCA serology, admission creatinine, leukocyte, neutrophil, lymphocyte, hemoglobin and platelet, albumin, sedimentation, CRP levels, clinical findings that is associated with the disease until the time of presentation; kidney involvement, lung involvement, general symptoms, skin involvement, mucosal membrane involvement, ear, nose and throat involvement, neurological involvement, cardiac involvement, gastrointestinal system involvement were recorded. Based on these data, BVAS, PLR ratios and NLR ratios were calculated at the time of diagnosis. It was observed that there was a significant correlation in the same direction between BVAS measurement and PLR level (r=0.27; p=0.008). It was determined that there was a significant correlation between the level of BVAS and the level of NLR (r=0.34; p0.05). In our study, PLR and NLR ratios were found to be correlated with CRP and BVAS in patients with AAV, and it was predicted that it could be used as a marker to show disease activity or the severity of inflammation. However, this requires extensive clinical studies involving larger numbers of patients.