Farklı bakteri uygulamalarının örtü altında yetiştirilen bazı biber çeşitlerinde tohum verimi ve kalitesine etkisi
The effects of different bacterial applications on seed production and quality in some pepper varieties growed under cover
  1. Tez No: 778914
  2. Yazar: ALİ SAMİ KEKLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRKAYA, DOÇ. DR. ADEM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, Bitki Büyümesini Düzenleyen Bakteri (PGPR), Etkin mikroorganizma (EM), Tohum Kalitesi, Tohum Verimi, Effectıve Mıcroorganısms (EM), Pepper, Plant Growth Regulatıons (PGPR), Seed Productıon, Seed Quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ve çok fazla tüketilen bir sebze türü olam biberde tohum üretimi ve tohum kalitesi üzerine organik gübre ile gübreleme ve etkin mikroorganizma (EM) ve yerli bir bakteri karışımı olan PGPR uygulamalarının etkileri incelenmiştir. Çalışmada yaygın olarak yetiştirilen Demre Siveri ve Yalova Çarliston çeşitleri kullanılmıştır. Bitki besin elementlerinin, bitki tarafından alınabilir miktarı üzerine etkilerini belirlemek üzere, kontrol, organik gübre, PGPR, EM bakteri, PGPR+organik gübre, EM+organik gübre olacak şekilde deneme kurulmuştur. Deneme modeline uygun olarak EM ve PGPR 3L/da dozunda uygulanmıştır. Deneme sonunda her iki bakteri karışımı her iki çeşitte tohum verimi ve kalitesini arttırmıştır. Organik gübre uygulaması Demre Sivri çeşidinde daha olumlu sonuçlar vermiştir. Demre sivri çeşidinde en yüksek veri 79,22 kg/da ile 3 L/da PGPR + 1 L/da sıvı organik gübre uygulamasından elde edilmiş kontrol bitkilerinden ise 52 kg/da verim alınmıştır. Yalova Çarliston çeşidinde ise en yüksek verim 44 kg ile 3lt/da EM+ 1L/da sıvı organik gübre uygulamasından elde edilmiş, kontrol bitkilerinin tohum verimi 26,13 kg/da olmuştur. Bu uygulamalar sonucunda Demre Sivri çeşidinde kontrole göre %52.35, Yalova Çarliston çeşidinde kontrole göre %68.39 oranında artış sağlamıştır. Bitki besin element içerikleri değerlendirildiğinde, Yalova Çarliston biber çeşidinde, en yüksek tohum Mg ve S içeriği, EM+ organik gübre; Na, P ve K içeriği ise sadece organik gübre uygulamalarından elde edilmiştir. Demre sivri çeşidinde ise, en yüksek tohum Mg içeriği, EM+ organik gübre uygulamalarından, Na, P, S ve K içeriği ise sadece PGPR uygulamalarının yapıldığı alandan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of fertilization with organic fertilizers and PGPR, a mixture of effective microorganisms (EM) and local bacteria, on seed production and seed quality of pepper, which is a widely consumed vegetable in our country, were investigated. Widely grown Demre sivri and Yalova charleston cultivars were used in the study. In order to see the effects on the uptake of the elements in the soil, 3 lt/da of EM was applied to the soil and 3 lt da -1 of PGPR was investigated comparatively together with organic fertilizer. At the end of the experiment, both bacteria mixtures increased the seed yield and quality in both cultivars. Organic fertilizer application gave more positive results in Demre Sivri pointed cultivar. In Demre Sivri pointed cultivar, the highest data was obtained from 79,22 kg da -1 and 3 lt da -1 PGPR + 1 lt da -1 liquid organic fertilizer application, and 52 kg da-1 yield was obtained from control plants. In Yalova Charleston variety, the highest yield was obtained with 44 kg of 3 lt da -1 EM+ 1 lt da -1 liquid organic fertilizer application, and the seed yield of control plants was 26.13 kg da -1. When the plant nutrient content was evaluated, the highest seed Mg and S content in Yalova Charleston pepper cultivar was EM + organic fertilizer; Na, P and K contents were obtained only from organic fertilizer applications. Demre Sivri cultivar, the highest seed Mg content was obtained from EM + organic fertilizer applications, while the Na, P, S and K content was obtained from the area where only PGPR applications were made.