Nörokritik hastalarda azot balansı, kas kaybı ve klinik sonuçlar arasındaki ilişki
The relationship between nitrogen balance, muscle loss and clinical outcomes in neuro-critical patients
  1. Tez No: 778915
  2. Yazar: SEKİNE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ULUSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, Nütrisyon, Azot Balansı, Kas Kaybı, GOS, intensive care, muscle loss, nitrogen balance, nutrition, GOS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve amaç: Kritik hastalarda kas kaybı riski özellikle ilk 7-10 gün oldukça yüksektir ve yatış süresince vücut kompozisyonları ciddi değişiklik göstermektedir. Nörokritik hastalarda protein katabolizması ve akut kas kaybının klinik sonuçları olumsuz etkileyebileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada nörokritik hastaların azot balansları ve rektus femoris kas ultrasonu ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkisi araştırılmıştır. Materyal ve metod: Bu araştırma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesinde klinik prospektif gözlemsel bir araştırma olarak planlanmıştır. Nisan 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında nörokritik hastalık tanılı 44 hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Hastaların yoğun bakım ünitesine yatışlarındaki 1. ve 10. günler kas ultrasonu ve antropometrik ölçümleri değerlendirilmiş; 3. ve 7. günlerde azot balansları hesaplanmıştır. Hastaların on gün süresince kalori/protein alımları ve yoğun bakım ünitesindeki taburculuklarında Glaskow Sonuç Skoru ile prognozları değerlendirilmiştir. Hastaların prognoz riskini etkileyen faktörlerin belirlenmesi için tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen hastaların %54.5'i erkek ve ortalama yaşları 47.2±18.1'dir. Hastaların kalori/protein alımları ile azot balanslarının ilişkili olduğu bulunmuştur. Hastalar azot balansı takip ölçümlerinde iyileşme olup olmamasına göre iki gruba ayrılmış ve azot balansındaki iyileşme ile prognoz arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki belirlenmemiştir. Ayrıca çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonucunda on gün süresince gelişen kas kaybındaki artışın kötü prognoz riskini artırdığı belirlenmiştir. Sonuç: Nörokritik hastalarda kalori/protein alımı ile azot balansı ilişkilidir. Ayrıca hastaların kas kaybındaki artış prognozu olumsuz etkilemektedir. Hastalara azot balansına göre tıbbı beslenme desteğinin sağlanmasına ve akut kas kaybının önlenmesine yönelik randomize-kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN NITROGEN BALANCE, MUSCLE LOSS AND CLINICAL OUTCOMES IN NEURO-CRITICAL PATIENTS Aim and scope: In critically ill patients, the risk of muscle loss is high, particularly in the first 7-10 days, and their body composition significantly changes during hospitalization. It was reported that protein catabolism and acute muscle loss may cause worse clinical outcomes in neuro-critical patients. In this study, it was evaluated that the relationship between nitrogen balances, rectus femoris muscle ultrasound and clinical outcomes was investigated in neurocritical patients. Materials and methods: This study was designed as a clinical prospective observational study in Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit. This study included 44 patients with the neurocritical disease between April 2021 and May 2022. Muscle ultrasound and anthropometric measurements were performed on days 1 and 10, and nitrogen balance was calculated on days 3 and 7 of the intensive care unit. The calorie/protein intake during ten days of hospitalization were recorded, Glaskow Outcome Score and prognosis were evaluated on discharge from the intensive care unit. Univariate and multivariate logistic regression analysis were performed for investigating prognostic factors. Results: The mean age was 47.2±18.1 years and 54.5% of the patients were male. It was found that there was a correlation between the calorie/protein intake and nitrogen balance. The patients divided into two groups: the patients with improved nitrogen balance and the patients without improved nitrogen balance. There was no statistically significant difference in terms of prognosis between these two groups. Increased muscle loss during ten days of hospitalization was founded as predictive factor for poor prognosis in the multivariate logistic regression analysis. Conclusion: There is a correlation between protein/calorie intake and nitrogen balance in neurocritical patients. In addition, the increase in muscle loss affects the prognosis negatively at discharge from the intensive care unit. Randomized controlled clinical studies are required to evaluate medical nutritional therapy according to nitrogen balance for preventing acute muscle loss.