İşyeri yalnızlığı ile işe yabancılaşma arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma
A research on the relationship between workplace loneliness and work alienation
  1. Tez No: 779019
  2. Yazar: ÇİĞDEM BAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Yalnızlığı, Duygusal Yalnızlık, Sosyal Yalnızlık, İşe Yabancılaşma, Güçsüzlük, Anlamsızlık, Kendine Yabancılaşma, Workplace Loneliness, Emotional Deprivation, Social Companionship, Work Alienation, Powerlessness, Meaninglessness, Self-Estrangement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, çalışanlar tarafından algılanan işyeri yalnızlığı ile çalışanların işe yabancılaşma düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda araştırma, bir devlet üniversitesinde idari personel olarak görev yapan çalışanlara odaklanmaktadır. Araştırmanın amacı, üniversitede idari personel olarak görev yapan çalışanların algıladığı işyeri yalnızlığının iki boyutunu oluşturan duygusal ve sosyal yalnızlığın, işe yabancılaşmanın boyutları olan anlamsızlık, güçsüzlük ve kendine yabancılaşma üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmanın analizlerinde kullanılan veri Karabük Üniversitesi'nin farklı birimlerinde idari personel olarak görev yapan 322 çalışandan anket aracılığıyla toplanmıştır. Verinin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinin sonrasında, regresyon analiziyle araştırma hipotezleri test edilmiştir. Araştırma bulguları hem duygusal yalnızlığın hem de sosyal yalnızlığın işe yabancılaşmanın üç boyutunu oluşturan güçsüzlük, anlamsızlık ve işe yabancılaşma üzerinde arttırıcı etkisinin bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, duygusal olarak yalnız olmak daha çok kendine yabancılaşmayı arttırmakta, sosyal yalnızlık ise anlamsızlığı yükseltmektedir. Araştırma bulgularının örgütsel yaşamda yalnızlık ve yabancılaşma arasındaki ilişkinin daha net anlaşılmasına katkı sağlayacağı, bu yönüyle hem çalışanlara hem de üniversite yönetimlerine yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to determine the relationship between workplace loneliness perceived by employees and their work alienation levels. In this context, the study focuses on employees working as administrative staff at a state university in Turkiye. The aim of the study is to determine the effect of perceived emotional deprivation and social companionship which constitute the two dimensions of workplace loneliness on the powerlessness, meaninglessness and self-estrangement which are the dimensions of work alienation. The data used in the analysis of the research were collected through a questionnaire from 322 employees working as administrative staff in different units of Karabuk University. After the validity and reliability analyzes, research hypotheses were tested with regression analysis. Research findings show that both emotional deprivation and lack of social companionship have an increasing effect on powerlessness, meaninglessness and self-estrangement, which are the three dimensions of work alienation. While emotional deprivation has a greater effect on self-estrangement, lack of social companionship has a greater effect on meaninglessness. It is thought that the research findings will contribute to a better understanding of the relationship between loneliness and alienation in organizational life. In this respect, it is believed that the study will guide both employees and university administrations.