İşletmelerde örgütsel bağlılığın iş performansına etkileri
The effects of organizational commitent on business performance in firms
- Tez No: 779026
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE İLGÜN KAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Performansı, Örgütsel Bağlılık, Business Performance, Organizational Commitment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Örgütsel bağlılık ile iş performansı arasında yakın ilişkilerin olduğu işletme literatüründe çok sayıda araştırma ile ortaya konulmuştur. Bu tezin amacı örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla yapılan çalışmanın evrenini Ankara ilinde görev yapan sağlık sektörü çalışanları, örneklemini ise Ankara Keçiören ilçesinde bulunan özel sağlık işletmelerinde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 107 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında 9 soruluk demografik özelliklerin tespitine ilişkin sorular, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve İş Performansı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda örgütsel bağlılık ve iş performansı arasında anlamlı ilişkilerin olduğu, duygusal bağlılığın ve normatif bağlılığın, performans üzerine pozitif yönlü anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Duygusal bağlılık ve normatif bağlılıktaki artışlar performans düzeyinde de bir artışa neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
A number of studies have shown the close relationship between organizational commitment and business performance. The aim of this thesis is to examine the relationship between organizational commitment and employee performance. The population of the study was composed of the health sector workers working in the province of Ankara, and the sample was comprised of 107 health workers who work in private health facilities in Ankara and agreed to participate in the study. In order to collect the research data, 9-questions which are related to determine demographical features, the Organizational Commitment Scale and the Business Performance Scale were used. The data of the research analyzed by SPSS. As a consequence of the study, it was found that there was a important relationship between organizational commitment and work performance, and emotional commitment and normative commitment had a significant positive effect on performance. Increases in emotional commitment and normative commitment lead to an increase in productivity level.