Multipl skleroz' da NSE ve S100B atak biyobelirteci midir?
Are NSe and S100B attack biomarkers of multiple sclerosis?
  1. Tez No: 779252
  2. Yazar: BÜŞRA ER DAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: S100B, NSE, CRP, ESH
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Multipl skleroz(MS); otoimmün, demiyelinizan karakterde santral sinir sistemi hastalığıdır. MS hastalarının atak sırasında vücut fonksiyonlarını sürdürememesi genç erişkinlerde depresyona ve artmış suisid riskine neden olmakta iken atak sonrası sekel bıraktığında ise fonksiyonelliği yok edip iş gücünün azalmasına neden olmaktadır. Bizim tez çalışmamızın amacı MS hastalarının atak sırasında serum NSE, S100B düzeylerinin ölçülmesi ve bu değerlerin atak tanısında biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza, 18-65 yaş arasında 40 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, vücut kitle indeksleri, MS başlangıç ve atak semptomları, MS başlangıç yaşları, kullandıkları ilaçlar kaydedilmiş, atak ve remisyon fazındaki EDSS skorları, serum NSE, S100B, CRP ve ESH değerleri gruplar arası karşılaştırılmıştır. Bulgular: Olgularımızın 11'i (%27,5) erkek, 29'u (%72,5) kadındır. Olguların atak dönemindeki S100B değerleri, atak dışı dönemden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p:0.002; p0.05). PPMS grubunda; atak dönemindeki S100B, NSE, CRP ve sedimantasyon değerleri değerlerine göre atak dışı dönemde görülen değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(p0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre serum S100B düzeyinin ölçülmesi MS' te atak biyobelirteci olarak yararlı olabilir. S100B artışına diğer belirteçlerimizin eşlik etmemesi diğer patolojik olayların ve psödo-atak durumlarını dışlayarak MS atak kliniğini desteklediği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Multiple sclerosis(MS); is an autoimmune, demyelinating central nervous system disease. The inability of MS patients to maintain their bodily functions during an attack causes depression and an increased risk of suicide in young adults. The aim of our thesis study is to measure serum NSE, S100B levels in the diagnosis of relapse in MS patients and to investigate the usability of these values ​​as a biomarker during relapse. Materials and methods: Forty patients aged 18-65 years, who did not have any neurological disease or any other disease that could impair the serum level of our markers, or use of drugs were included in our study. Demographic data of the patients, body mass indexes, MS onset and relapse symptoms, MS onset age, medications they used, EDSS scores in relapse and remission phases, serum NSE, S100B, CRP and ESR values ​​were compared. Results: 11 (27,5%) of our cases were male and 29 (72,5%) were female. The S100B values ​​of the cases during the attack period were statistically significantly higher than the non-attack period(p:0.002; p0.05). In the PPMS group, according to the values ​​of S100B, NSE, CRP and ESR values ​​during the attack period, the change observed in the non-attack period was not found statistically significant (p>0.05).