Developing strategies for potential Kuşadası marine tourism cluster based on stakeholder perspectives
Kuşadası potansiyel deniz turizmi kümesi için paydaş görüşleri çerçevesinde strateji önerileri
  1. Tez No: 779317
  2. Yazar: GÖKÇE TUĞDEMİR KÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERİM PAKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Turizmi, Kümelenme, Strateji, Nitel Araştırma, Delfi Yöntemi, Marine Tourism, Cluster, Strategy, Qualitative Research, Delphi Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu çalışmada, deniz turizmi sektörü için olası bir kümelenme yaklaşımını Kuşadası bölgesi bağlamında paydaş bakış açısı ile değerlendirmek ve potansiyel kümelenme için strateji önermek ve uygulanabilirliğini tespit etmek amaçlanmaktadır. İlgili literatürde uluslararası ve ulusal düzeyde deniz turizmi temelinde kümelenme olgusunu inceleyen bilimsel çalışmaların sayısı sınırlı olup, tüm paydaşların bakış açılarını içeren kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Porter'ın Kümelenme Teorisini temel alan çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan ön görüşme sonucunda, Kuşadası Deniz Turizmi sektörünün paydaşları belirlenmiş ve aralarındaki ilişki analiz edilmiştir. Başarılı bir kümelenme için sektör ile ilişkili hizmet sağlayıcılar, merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve bilgi üreten kurumlar ekosistemin bir parçası olmalıdır. Porter'ın elmas modeli temelinde tüm paydaşlarla yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler değerlendirilmiştir. Kuşadası deniz turizmi sektörü, elverişli hava koşulları, tarihi, dini ve kültürel değerleri, coğrafi konumu, ulaşım kolaylığı, küresel pazardaki itibarı, işgücünün teknik uzmanlığı, bilgi kurumlarının varlığı, yerel yönetimin önemi ve tüm deniz turizmi bileşenlerine sahip olduğundan dolayı rekabetçi üstünlük sağlayabilmektedir. Sonuç olarak Kuşadası Deniz Turizmi sektörünün gelişmesi ve ilerlemesi için somut hedefler belirlemek gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörün rekabet gücünü artırmak için sonuçlar ve pratik eylem önerilerinde bulunulmuştur. Son olarak, Potansiyel Kuşadası Deniz Turizmi Kümesi için stratejiler geliştirilmiştir ve uygulanabilirliği Delphi Yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate a potential clustering approach for the Kuşadası marine tourism sector, to propose strategies for the potential cluster and to determine its applicability from the stakeholders' perspective. There are few scientific studies that examine the clustering phenomenon based on marine tourism at the international and national levels in the relevant literature, and no comprehensive study that takes into account of all stakeholders' perspectives. The study is based on Porter's Cluster Theory and employs qualitative methods. The Kuşadası Marine Tourism sector stakeholders are identified as a result of the pre-interview stage, and their interactions are examined. Service providers, central and local governments, non-government organizations and knowledge producing institutions related to marine tourism sector must be a part of the ecosystem for the successful cluster. On the basis of Porter's diamond model, semi-structured interviews with stakeholders are evaluated. Kuşadası marine tourism sector can compete thanks to favorable weather, historical, religious, and cultural values, geographic location, easy transportation, reputation on the global market, workforce's technical expertise, presence of information institutions, local government's significance, and possession of all marine tourism components. As a result, it is necessary to set concrete targets for the development and improvement of the Kuşadası Marine Tourism sector. With this knowledge, conclusions and suggestions for practical action are made in order to improve the sector's competitiveness on a national and international level. Finally, strategies are being developed for the Potential Kuşadası Marine Tourism Cluster and their applicability is analyzed using the Delphi Method.